Primerjava opreme KTV Slovenska Bistrica v primerjavi z opremo Academie Maribor – prednosti in slabosti

Video produkcija

Študent: Tjaša Korošec

Tjaša Korošec je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjala januarja 2018.

PDF

Diplomsko delo Tjaša Korošec

V diplomskem delu sem predstavila primerjavo med izbranimi kamerami. Uvodoma pa sem navedla razloge za raziskovanje in nastanek dela.
Občina Sl. Bistrica se zaveda, da je KTV tehnično podhranjena in da je za njeno delovanje v prihodnje nujna nabava sodobne opreme, predvsem zaradi razvoja tehnologije. Glede na trenutno situacijo, ko občina financira kosovno nabavo nove opreme, grozi KTV Sl. Bistrica žalostna zgodba. V kolikor ima občina s KTV resne dolgoročne načrte je nujna posodobitev celotne opreme.
S sodobnejšo tehnologijo bi KTV Slovenska Bistrica doživela preporod.
Pri primerjavi med izbranimi kamerami sem prišla do ugotovitev, da bi s sodobnejšo opremo na KTV naredili mnogo več in raven televizije postavili na višji nivo, prav tako pa bi bilo potrebnih več zaposlenih in več oddaj.
Pri raziskovanju za diplomsko delo sem ugotovila, da je pri starejši opremi težje posneti in narediti prispevek za oddajo, saj vse skupaj vzame kar precej časa. Pri delu na terenu moraš vedno v naprej misliti na svetlobo, na prisotnost reflektorja ali zaščito pred dežjem. Z ne ravno sodobno opremo je brez nekaterih pripomočkov nemogoče posneti dober prispevek. Prav tako ne smemo pozabiti na mikrofon, kajti pri terenskem delu, kjer je pojav vetra običajen, moramo biti pozorni na šum.
Na KTV Slovenska Bistrica se pojavlja tudi kadrovska podhranjenost. Da pa bi povečali gledanost lokalnega programa 8 KTV Slovenska Bistrica, pa bi morali pripraviti več oddaj, različnih po tematiki in take, ki so blizu ljudem.
V praktičnem delu diplomskega dela, sem naredila primerjavo med različnimi kamerami in fotoaparatom. Najpomembnejša primerjava je med kamero Panasonic HC-X1 in kamero JVC GY-HD110E, saj prvo uporabljamo na VSŠ Academia, drugo pa na KTV Slovenska Bistrica. Primerjava je bila pomembna zaradi razlike v letih, saj je kamera na VSŠ Academia stara skoraj dve leti, medtem ko je kamera na KTV Slovenska Bistrica stara že več kot 10 let.
V diplomskem delu sem predstavila opremo oz. kamere Javnega zavoda za kabelsko televizijo in informiranje Slovenska Bistrica in kamero Višje strokovne šole Academie Maribor. V diplomsko delo je bila zajeta tudi teorija, ki je prav tako pomembna pri takšnih delih.
Kot sem že v uvodnem delu napisala je namen raziskovalnega dela bil, da s pomočjo ankete ugotovim katere od izbranih kamer naredijo boljše testne posnetke ter kasneje predlagati KTV Slovenska Bistrica nabavo sodobnejše opreme. Ugotovila sem, da najboljše posnetke naredita fotoaparat Canon 60D ter kamera Sony NX100, nato pa jima sledi kamera Panasonic HC-X1. Najslabšo kvaliteto posnetkov pa naredi JVC GY-HM70E, sledi pa ji kamera JVC GY-HD110E. Iz tega sem nekako najbolj videla, da ima KTV Slovenska Bistrica neprimerno opremo za delo na televiziji.
Z anketnim vprašalnikom sem naredila primerjalno analizo kamer. Z rezultati ankete sem bila zadovoljna, glede na to da se jih več kot 60 % ukvarja s kamero zgolj kot hobi ter da se v večini s tem ukvarja bolj moška populacija. Vprašanja so bila zastavljena tako, da so v fotografski skupini lahko odgovorili le tisti, ki imajo nekaj znanja na tem področju.
Hipoteze, ki sem si jih zastavila ob začetku diplomskega dela pa lahko zdaj na koncu tudi potrdim oziroma ovržem. Res je, da je snemalna oprema VSŠ Academie boljša od opreme KTV Sl. Bistrica, saj ima kamera mnogo več razpona funkcij oziroma nastavitev, boljša je bila tudi slika na posnetkih. Kamera pa je tudi priročnejša od kamere na KTV.
Potrdim lahko tudi, da je s starejšo snemalno opremo delo zahtevnejše.
Iz vsega tega pridem do zaključka, da bi bilo potrebno nabaviti novo opremo za KTV Slovenska Bistrica, zaposliti več ljudi ter pozornost nameniti oglaševanju, novim idejam in oddajam.
Za to diplomsko delo sem se v največji meri odločila zaradi zanimanja za delom s kamerami kot snemalka, kot tudi zato da naredim primerjavo med tehnologijo, ki ima časovni razmik 10 let, saj tehnologija napreduje iz dneva v dan in jo je že včasih težko dohitevati.
Pri tem diplomskem delu sem uporabila znanje, ki sem ga pridobila v času šolanja na VSŠ Academia kot tudi v času opravljanja prakse ter dela na KTV Slovenska Bistrica. Pridobljena znanja sem uporabila v praksi, najbolj delo s kamero, kar me tudi zelo veseli in se v prihodnosti še naprej vidim delati na tem področju.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Tjaša Korošec

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.