Primerjava, vpliv in vrednotenje različnih tehnologij izdelave gravurnega dela orodja za litje aluminija

Strojništvo

Študent: Stanislav Masten

Stanislav Masten je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal januarja 2021.

PDF

Diplomsko delo

V podjetju, v katerem sem zaposlen, se ukvarjamo tudi z izdelavo orodij. Med drugim so to livna orodja za gravitacijsko, nizkotlačno in tlačno litje aluminija. Srečujemo se z najrazličnejšimi oblikami gravur, ki zaradi svojih kompleksnih oblik lahko predstavljajo zaplete pri izdelavi orodja. V družbi Talum d.d. smo zato začeli raziskovati, kako lahko izboljšamo svojo tehnologijo izdelave, saj bomo le tako lahko konkurenčni na trgu. Zavedamo se, da smo le s hitro, cenovno ugodno in seveda kvalitetno izdelavo livnih orodij lahko konkurenčni na današnjem trgu. Skozi čas se je razvilo veliko različnih metod izdelave izdelkov. Specifične oblike gravur nas lahko omejijo pri izbiri metode izdelave. Običajno moramo metode izdelave kombinirati. Tako lahko na primer rezkanju dodamo potopno erodiranje, da dobimo želeno obliko izdelka, saj je zahtevnost izdelave gravure tako velika, da je izključno z rezkanjem ne moremo izdelati ali pa se takšen način izdelave finančno ne izplača zaradi nakupa dragega rezkalnega orodja. Težava je tudi časovni vidik pri uporabi samo ene metode izdelave, saj je lahko ta zamudna. V nalogi bom raziskal finančni vidik različnih izdelav in dejanski čas izdelave pri kombinaciji potopne erozije in rezkanja ter izključno rezkanja. Prav tako bom z analizo kakovosti obdelanih površin predstavil vpliv le-teh na kakovostne zahteve izdelkov. Zajel bom tudi možnost izdelave orodja z metodo 3D tiskanja, ki je relativno nova metoda izdelave. Rezultate bom nato
med seboj primerjal.

Praktični del bom naredil na podlagi orodja za gravitacijsko litje ohišja toplotnega izmenjevalca, ki ga trenutno izdelujemo. Diplomska naloga nam bo tudi pripomogla pri naslednjih projektih za lažje izbiranje metodologije in nam bo lahko služila kot vodilo. Ob tem bo potrebna velika pozornost, saj je naloga sestavljena za konkreten primer, ki v nekaterih primerih lahko popolnoma odpove.

Diplomsko delo Stanislav Masten

PDF

Diplomsko delo

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.