Razvoj in družben pogled fotografske retuše skozi zgodovino

Fotografija

Študent: Marko Zavernik

Marko Zavernik je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija - modul fotografija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal oktobra 2020.

PDF

Diplomsko delo Marko Zavernik

Praksi retuširanja in manipuliranja s slikami obstajata od nastanka prve fotografije v 19. stoletju. Medtem ko so se metodologije retuširanja skozi zgodovino drastično spremenile, od njihovih korenin v analogni dobi do programske opreme digitalne dobe, je razlog za njegovo uporabo v svetu fotografije vedno ostal jasen – bodisi povečati kvaliteto fotografije ali jo spremeniti s političnim oziroma komercialnim namenom. O etiki in moralnosti uporabe omenjene tehnike so se od nekdaj spraševali tako fotografi kot njihovo občinstvo in širša javnost.

Obstajajo številni argumenti za in proti uporabi retuše. Nekateri trdijo, da je slednja zgolj orodje ali metoda, ki fotografu omogoča, da njegova slika doseže svoj polni potencial – naj gre za fotografijo pokrajine, kjer se lahko nekateri deli fotografije namenoma posvetlijo ali potemnijo, da se poveča celostna vizualna podoba, ali spominski portret, kjer se lahko videz subjekta malenkost spremeni in se ga posledično prikaže kot nekoliko privlačnejšega. Drugi bi trdili, da bi bila uporaba retuše zgolj odraz nekompetentnosti fotografa ali pa bi morala biti popolnoma zavržena, zgolj zaradi njenih neizogibnih negativnih učinkov na percepcijo lepote in telesne podobe.

Ne glede na to, kakšna je posameznikova naravnanost do retuše, je le-ta postala sestavni del fotografskega procesa. V analogni dobi so bile metodologije za retušo neprimerljivo bolj okorne kot so danes, v digitalni dobi. V sodobnem času (zlasti s prihodom interneta in porastom družbenih medijev) je retuširanje postalo tako dostopno, da lahko tako rekoč vsakdo manipulira s svojo fotografijo in posledično ustvari lastno različico resničnosti.

Retuširanje je postalo ključni del komercialnih izdelkov modne in lepotne industrije. Čeprav je bilo v zgodovini velikokrat uporabljeno za politično agendo, je njegova komercialna uporaba v
zdravstveni, lepotni in modni industriji tisto, kar je imelo največji vpliv na družbo. Uporaba retuše s strani medijev je popolnoma spremenila dojemanje normalnosti v smislu standarda lepote, kar je je negativno vplivalo na širšo javnost, zlasti na dojemljive mlajše generacije. Tako je postalo toliko bolj pomembno, da se prebivalstvo z izobrazbo pouči glede vpliva in uporabe retuše v svetu medijev.

 

 

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Marko Zavernik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.