Testiranja in nadgradnje programske sheme skladiščnega MFCS sistema v povezavi s SAP

Gradbeništvo

Študent: Kristjan Gabor

Kristjan Gabor je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal julija 2017.

Uspešnost podjetja je veliki meri odvisna od kvalitetnih upravljanj z zalogami in skladiščenjem le-teh. Vse več podjetij se odloča za avtomatizacijo skladišč. Z dobro informacijsko tehnologijo dosežemo polno sledljivost materialov, hkrati pa z optimizacijami skladiščnih procesov zmanjšujejo stroške obratovanja. Za večjo preglednost in bolj organizirano skladiščenje blaga se večinoma uporabljajo regalni sistemi, ki se oskrbujejo s pomočjo viličarjev ali regalnih dvigal. Velike investicije, kot so prenove ali nadgradnje skladišč, se morajo zaradi specifičnosti panog kupcu posebej prilagoditi, kar zahteva dodaten čas in denar. Z detajlnim popisom blaga, skladiščne opreme, spremljanjem strategije skladiščnih storitev in definicijo sistemske specifikacije vmesnika se lahko sistem do zadnjega detajla prilagodi zahtevam upravljavca skladišča. Ker je pot do naročila dolga, velikokrat zmanjka časa za podrobna testiranja sistemov, po drugi strani pa kupec ne more oceniti zmogljivosti sistema, dokler le-ta ni v uporabi. Največji izziv pri parametriziranju sistema za upravljanje skladišča je določitev notranjih procesov ter način in obseg uporabljanja podatkov, ki so potrebni, da je materialno poslovanje popolnoma transparentno. Z vsakdanjo uporabo se pokažejo možnosti dodatnih izboljšav, ki bi pripomogle k optimizaciji notranje logistike in skladiščnemu poslovanju. Dobra informacijska tehnologija in dogovor s prodajalcem skladiščnega MFCS sistema sta v našem podjetju omogočala izvajanje dodatnih testov, implementacij in nadgradenj v posebej narejenih testnih okoljih, tako da so se testiranja lahko izvajala ločeno in nemoteno od produkcijskega sistema. V diplomskem delu je s kratko predstavitvijo avtomatskega visokoregalnega skladišča in aplikacij SAP (ERP) ter Atlas MFCS, ki sta poglavitni za pravilno delovanje skladišča, obrazloženo ozadje delovanja aplikacij, ki si preko iDocov izmenjujejo podatke, izvršujejo premike palet preko kreiranih transportnih nalogov, in način, kako se preko vmesnika pošiljajo potrditve drugim aplikacijam. V diplomskem delu so prikazane možnosti testiranj in nadgradenj informacijskih sistemov, ki se lahko s pomočjo raznih informacijskih rešitev odvijajo nemoteno in ločeno od produkcijskih sistemov. V našem podjetju je bil za izvajanje testiranj, ločeno od produkcijskih sistemov, napisan program Operator Simulator.
V Operator Simulatorju so se lahko nastavljale hitrosti simulacije, čas ovijanja nizke in visoke palete, ki smo jih dobivali iz realnega okolja. S faktorjem pohitritve celotne simulacije smo lahko določene teste izvedli hitreje, kot bi jih v realnem okolju, lahko se je manevriralo med ročnim ali avtomatskim »loadom« palet v VRS. S kreiranjem avtomatskih ali ročnih »loadov« ali »unloadov« se je simuliral manipulant, ki bi z viličarjem naložil paleto na vhodni transporter ali odstranil paleto iz določenega izhodnega transporterja avtomatskega skladiščnega sistema. V zadnjem delu diplomskega dela je opisan celoten postopek varnega in uspešnega implementiranja nove programske sheme Atlasa MFCS v produkcijsko okolje, ki je bil uspešno potrjen z napisanimi testi IQ, OQ in PK kvalifikacij. Opisanih je nekaj ključnih faktorjev, ki jih pred uporabo novega sistema z dobavitelji avtomatskih ovijalcev palet, transporterjev, dvigal in programske opreme nismo mogli predvideti. Predstavljeni so načini testiranj odpravljanja morebitnih človeških napak oziroma nadgrajevanj vzpostavljenih procesov v smeri novih rešitev ob nelogičnih ukazih, produciranih zaradi človeškega faktorja.

 

[deof_form download_text=”Diplomsko-delo_Testiranja-in-nadgradnje_ver-mentor-1-19.07.-drugi-pregled.pdf” download_url=”https://www.academia.si/novice/wp-content/uploads/2017/07/Diplomsko-delo_Testiranja-in-nadgradnje_ver-mentor-1-19.07.-drugi-pregled.pdf”]

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.