TRŽNA DEJAVNOST V JAVNIH ZAVODIH

Računovodja

Študent: Vlasta Marko

Vlasta Marko je diplomantka programa Računovodja na Višji strokovni šoli Academia.
Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala Februarja 2012.

Javni zavodi so kot nepridobitne organizacije ustanovljeni z namenom opravljanja javne službe, njihov cilj pa ni pridobivanje dobička. Za opravljanje svojih dejavnosti so financirani s strani ustanovitelja. Z Zakonom o zavodih je tudi javnim zavodom omogočeno opravljanje tržne dejavnosti, kadar je le-ta povezana z izvajanjem javne službe. Pogoj je ločeno vodenje prihodkov in odhodkov posamezne dejavnosti. Spremljanje prihodkov ne povzroča večjih težav, spremljanje in razporejanje odhodkov pa je veliko težja naloga.
Z diplomskim delom smo želeli ugotoviti obseg tržne dejavnosti v obravnavanih javnih zavodih, katere storitve predstavljajo tržno dejavnost in sodila, ki jih uporabljajo za razporejanje odhodkov javne službe in tržne dejavnosti.
Javni zavodi so poleg javne službe prisotni na trgu s tržno dejavnostjo, kjer konkurirajo med seboj v iskanju priložnosti za prodajo samoplačniških in nadstandardnih storitev. Zaradi vedno bolj omejenega financiranja javne službe bo ta boj v prihodnje postal še bolj izrazit.

[deof_form download_text=”vlasta-marko.pdf” download_url=”http://academia.si/novice/wp-content/uploads/2015/08/vlasta-marko.pdf”]

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.