Tržna raziskava na področju nabave rezalnih strojev za beton

Ekonomist

Komercialist

Študent: Radoslav Grabovac

Radoslav Grabovac je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Ekonomist. Svoje diplomsko delo je zagovarjal decembra 2020.

PDF

Diplomsko delo Radoslav Grabovac

Brez rezalnih strojev je delo v podjetju, ki se ukvarja z diamantnim vrtanjem in rezanjem, nemogoče. Zato je pravilna izbira nakupa teh strojev bistvenega pomena za prihodnost podjetja.
Z diplomsko nalogo bom prikazal postopek nabave optimalnega stroja za naše podjetje. Podrobneje sem preučil pojem »nabava«, in sicer, kakšen je njen cilj in sama vloga nabave v podjetjih, kdaj so se začela podjetja intenzivneje posvečati sami nabavi, kakšne so njene prednosti ter kako vpliva na prihodnost podjetja. Pomemben del same nabave je tudi raziskava trga, v mojem primeru je to trg v Avstriji in Nemčiji.
Predstavil sem tudi podroben poslovni načrt podjetja T.T.G. d.o.o. za naslednjih 5 let. Ta poslovni načrt zajema celotno predstavitev podjetja, njeno poslovanje, lastništvo, zaposlene, vizijo, poslanstvo in panogo dejavnosti. S točko preloma dosežemo prak pokritja.
S SWOT analizo smo opisali možne prednosti in slabosti ter potencialne priložnosti in nevarnosti pri raziskavi nabavnega trga v tujini.
Po dolgoletnih izkušnjah na gradbiščih smo sestavili seznam zahtev, ki jih mora izpolnjevati rezalni stroj. Te zahteve so bile poslane različnim dobaviteljem v Avstrijo in Nemčijo, s katerimi smo v preteklosti že uspešno poslovali. Po prejetih povratnih informacijah smo opravili različna testiranja strojev in opravili analizo. Ta je vsebovala tudi pregled med predvidenimi in dejanskimi stroški, ki so eni od pomembnejših stvari pri nabavi.
Po opravljenih analizah smo se v podjetju lažje odločili, kateri stroj je najprimernejši. Glavna kriterija sta bila zmogljivost in hitrost stroja.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Radoslav Grabovac

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.