Uporabnost 4E vrednotenja stavb

Gradbeništvo

Študent: Peter Golob

Peter Golob je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal avgusta 2021.

PDF

Diplomsko delo Peter Golob

V tem diplomskem delu sem strnil svoje izkušnje, ki sem jih pridobil z 12-letnim delom kot certificiran svetovalec za gradnjo pasivnih hiš. V tem času sem izdeloval energetske in ekološke bilance stavb in optimizacije na temelju gospodarnosti in drugih naročnikovih meril.

Z leti sem oblikoval inženirsko storitev, ki jo imenujem 4E vrednotenje stavb. Tukaj storitev predstavljam in analiziram njeno uporabnost na področju oz. v fazi načrtovanja stavb.

Vrednotenje Energijske, Ekonomske in Ekološke učinkovitosti ter meril Esence stavbe predstavlja dodatno storitev (in dodaten strošek) pri projektiranju hiš.

To zakonodajalec celo zahteva, kadar gre za javne zgradbe ali zahtevne gradbene projekte, ne pa, ko gre za manj zahtevne eno- in dvostanovanjske hiše. Je zakonodajalec pri sprejemanju zakonodaje ravnal neodgovorno?

Krovna tema generacije 19/20 na študiju gradbeništva Višje strokovne šole Academia Maribor je bila: »Potencial sodobnih metod gradnje za kontinuirano spreminjanje industrije«.

K temi vsekakor spadajo vsebine seznanjanja in usposabljanja na področju projektnega vodenja in zgodnjega interdisciplinarnega načrtovanja stavb, ko še ni prepozno.

Pisanje diplomskega dela je bila prva priložnost uporabe pridobljenih znanj s študijem, zato smo se bodoči diplomanti razdelili v projektne skupine in si znotraj posameznih skupin razdelili naloge.

Te smo reševali po pravilih projektnega vodenja z rezultatom, da smo se spoznavali z različnimi temami in hkrati hitreje in bolje pisali vsak svoj projekt oz. diplomsko delo.

Iz prakse so nam znane težave s prekoračevanjem investitorjevega proračuna zaradi neprimernega vodenja investicijskega projekta in nenadzorovanega projektiranja v fazi načrtovanja.

Uporabnost v tem diplomskem delu predstavljenega 4E vrednotenja utemeljujem s primeri iz prakse, kjer sem nazorno predstavil možnost izračunavanja različic načrtovane stavbe in način medsebojne primerjave rezultatov.

To je možno točkovati in zbrane točke predstaviti na laiku razumljiv način in v obliki pripomočka za sprejemanje odločitve o najustreznejši izvedbi hiše.

Diplomsko delo Peter Golob

PDF

Diplomsko delo Peter Golob

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.