Ustvarjanje virtualnih scenografij s programskim okoljem Unreal Engine

Video produkcija

Študent: Marko Janžič

Marko Janžič je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija - modul Video produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal maja 2023.

PDF

Diplomsko delo Marko Janžič

Diplomsko delo Ustvarjanje virtualnih scenografij s programskim okoljem Unreal Engine obravnava proces virtualne filmske produkcije, ki temelji na ustvarjanju virtualnih scenografij s pomočjo LED sten. V povezavi s tem je Unreal Engine trenutno najbolj priljubljena programska oprema, ki omogoča ustvarjanje fotorealističnih računalniško ustvarjenih podob. Zraven odlične skupnosti, ki prispeva svoje izdelke v skupno javno knjižnico, so razvijalci programa v tesnem stiku z ljudmi, ki uporabljajo program in ga tako sproti izboljšujejo.

Peta različica programa, Unreal Engine 5, je bila izdana aprila 2022. Naslednja večja posodobitev, poimenovana Unreal Engine 5.1, ki je dodatno razvila možnosti ponazarjanja še bolj realne svetlobe in uvedla nov način računanja geometrije, pa je bila na voljo že pol leta kasneje.

Zraven odlične kakovosti grafičnih podob je njihovo realnočasovno ustvarjanje razlog za uporabo programa pri virtualnih filmskih produkcijah. Na prizoriščih lahko tako s pomočjo sledilnikov beležimo premike fizične kamere in jih v programu dodelimo virtualni kameri. Ta virtualno okolje premika skladno s premiki fizične kamere. S tem dobimo realnočasovno ustvarjanje okolice.

Del diplomskega dela se nanaša na fizično upodabljanje teh virtualnih lokacij s pomočjo LED panelov. Ti so osnova pri večjih filmskih produkcijah. Omogočajo, da celotno prizorišče zasije v svetlobi virtualne okolice.

V diplomskem delu je predstavljena virtualna produkcija s poudarkom na ustvarjanju virtualnih scenografij v programskem okolju Unreal Engine in fizični predstavitvi teh scenografij na LED stenah. Drugi del naloge je primerjava TV serij, ki so uporabljale virtualno scenografijo, s tistimi, ki so uporabljale konvencionalni način video produkcije.

Skozi celotno diplomsko delo je tako mogoče spoznati pozitivne in negativne lastnosti tega načina virtualne produkcije, kdaj jo je smiselno uporabiti in kakšne omejitve lahko pričakujemo pri njeni uporabi.


Diplomsko delo Marko Janžič

PDF

Diplomsko delo Marko Janžič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X