Vpliv modernizacije tiska na gospodarsko rast tiskarne

Grafično oblikovanje

Študent: Gregor Ravnjak

Gregor Ravnjak je diplomant Višje strokovne šole Academia, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal julija 2024.

PDF

Diplomsko delo Gregor Ravnjak

S tem diplomskim delom sem se želel dotakniti krovne problematike manjšega podjetja, ki je ujeto v valu hitrega tehnološko razvojnega tempa, na drugi strani pa se srečuje z tekmovalnostjo večjih gospodarskih organizacij, katerih cilji počasi izrivajo manjša zasebna podjetja s trga.

Ali lahko z boljšim produktom vplivamo na povpraševanje in tako prehitimo konkurenco? Na tehtnico bom postavil tako investicijska sredstva kot odločitve znotraj same proizvodnje ter oblikovanja novih inovativnih rešitev.

V teoretičnem delu se bom dotaknil kratke zgodovine razvoja tiskarske storitve v podjetju X, kako je podjetje razvijalo, nadgrajevalo in tržilo svojo tiskarsko storitev pred letom 1991, ko je veljalo povsem drugo gospodarsko in politično stališče. Razčlenil bom tiskarske tehnike, ki se jih je podjetje v tistih časih posluževalo.

Katere od njih so bile takrat najbolj uspešne in kako so vplivale na kvaliteto izdelka ter želje potrošnika? Kako se je podjetje lotevalo grafičnih priprav, ko še tehnološko to ni bilo mogoče.

Katero programsko orodje so uporabljali za pripravo grafike in katere so funkcije matrice kot najpomembnejši vmesni element med grafiko in dejanskim tiskom?

Prehod na digitalno tehnologijo, ki sprva vseeno ni mogla popolnoma izločiti še obstoječega ofset tiska. Kako se je podjetje spopadalo z modernizacijo, saj je bilo primorano v enem trenutku pokrivati več vrst tiskarskih tehnik in storitev ter le-te dopolnjevati še z že utečenimi vzorci produkcije.

Zanimalo me bo, kako je bilo podjetje finančno podprto in kako, sploh v času zametkov interneta in omejenega pretoka informacij, izobraževati kader za nove tehnologije.

V poglavju s praktičnimi vsebinami bom podrobneje predstavil izdelke različnih vrst tiskarskih tehnik kot npr. ofset tiska in t.i. moderniziranega digitalnega tiska. Zakaj bi nam modernizacija olajšala poslovanje in zakaj v določenih segmentih še zmeraj ne gre popolnoma opustiti prvotnih tehnik tiska.

S primerjavo vzorca končnih izdelkov (tiskovin) iz posamičnih tehnik tiska bom ugotavljal, za kakšne namene se uporabljajo določene vrste tiska, zakaj izbrati točno določene materiale, kako to vpliva na oblikovanje cene, kaj bi lahko bile morebitne alternative, kaj bi lahko še izboljšali na določenih tiskovinah.


Izdelek si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Diplomsko delo Gregor Ravnjak

PDF

Diplomsko delo Gregor Ravnjak

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X