Zasnova vizualne podobe rokovnika za vpisovanje receptov sladic

Grafično oblikovanje

Študent: Tadeja Čeh

Tadeja Čeh je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjala novembra 2021.

PDF

Diplomsko delo Tadeja Čeh

Planer, dnevnik, osebni organizator itd., vse to so besede, s katerimi lahko poimenujemo rokovnik. Poznamo različne vrste rokovnikov, ki se nanašajo na točno določeno vsebino. Rokovnik je naša osebna knjiga, kjer imamo vse potrebne zadeve organizirane in si jih sproti zapisujemo.

Pri oblikovanju rokovnika je pomembno, da vemo, kakšno tematiko bo imel, da določimo ciljno skupino in pripravimo načrtni vsebinski videz rokovnika. Pri načrtovanju vsebine je dobro, da poznamo želje in potrebe svoje ciljne skupine.

Diplomska naloga je razdeljena na več posameznih poglavij. Deli se na teoretični del, eksperimentalni del ter izdelavo rokovnika z zaključkom.

V teoretičnem delu je opisana zgodovina nastanka knjige, kjer je govora tudi o razvoju pisave in načinih zapisovanja besedil na različne materiale. Obrazložena je razlika med digitalnim in ofsetnim tiskom.

Govora je tudi o elektronski knjigi v primerjavi s tiskano knjigo in od kod izhaja ideja za elektronsko knjigo. Tukaj so omenjene razne elektronske aplikacije, ki so konkurenca klasičnim rokovnikom. Opisani so sestavni deli grafičnega oblikovanja, ki jih mora vsak oblikovalec znati uporabljati za dobro vsebinsko podobo tiskovine.

Na koncu poglavja je predstavljena proizvodnja papirja iz odpadnih materialov, saj si tudi v grafičnem oblikovanju prizadevamo varovati okolje. Omenjena sta italijansko podjetje Favini in projekt Applause, ki deluje v Ljubljani.

V eksperimentalnem delu je predstavljena analiza izbranih rokovnikov za vpisovanje receptov, ki so trenutno na trgu. Opisana je primerjava podobnih publikacij. Prikazani so tudi rezultati spletnega vprašalnika, saj je bilo treba ciljno skupino analizirati in pridobiti njihove želje in potrebe glede končne podobe rokovnika.

Na podlagi rezultatov iz ankete je bil izdelan rokovnik za vpisovanje receptov sladic. Opisani so posamezni koraki procesa izdelave rokovnika, od snovanja vsebine do končnega izdelka v fizični obliki.

Razložena je izbira formata, barv, tipografije, grafičnih elementov in izdelava naslovnice. Podrobneje je opisan tudi postopek priprave PDF datoteke za tisk.

V zaključnem delu so povzete ugotovitve in potrjene štiri postavljene hipoteze. Vse hipoteze sem glede na ugotovitve in analize potrdila ter dodala krajšo obrazložitev.

Diplomsko delo Tadeja Čeh

PDF

Diplomsko delo Tadeja Čeh

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.