Študent Inženir spletne produkcije leta 2021 je Aljaž Prelec

Medijska produkcija

Priznanje za študenta leta 2021 programa Medijske produkcije – modul Spletna produkcija je v študijskem letu pridobil Aljaž Prelec, ki je najuspešnejše in najhitreje opravil obveznosti višješolskega strokovnega programa Medijska produkcija generacije 2019–2021.

1 .Kaj vam pomeni naziv Študent inženir spletne produkcije leta 2021?

“Ta naziv zame pomeni potrditev, da sem dobro opravil delo; da sem vztrajal pri učenju ter da sem pridobil nova znanja, za katera nikoli nisem mislil, da bom obvladal. Najpomembnejše pri tem nazivu pa mi je, da je to formalna potrditev mojega truda in dela.”

2. Zakaj ste izbrali študij na Višji strokovni šoli Academia Maribor?

“Pred vpisom na Academio sem obiskoval FERI (Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko), program Računalništvo in informacijske tehnologije.

Hitro sem spoznal, da mi ta pot ni ugajala, čeprav je program vseboval nekaj zelo zanimivih ter koristnih predmetov, ki se bi jih z veseljem učil dalje. In prav te predmete sem opazil v vašem predmetniku Medijske produkcije”

3. Kaj Vas pri študiju najbolj veseli?

“Z največjim veseljem sem zagotovo obiskoval praktično izobraževanje in vaje, saj so bile zares odlične. Zelo sem zadovoljen tako z izbranimi temami kot tudi s strokovno pomočjo!”

4. Kako Vam študij na Academii pomaga pri Vašem kariernem in osebnem razvoju? 

“Praktično sem se izobraževal pri nogometni šoli slovenskega prvoligaša Mura. Kljub temu, da sem s praktičnim izobraževanjem končal, tam še vedno pomagam pri raznovrstnih delih, moja glavna naloga pa je priprava in urejanje grafičnih elementov.

Od snemanja tekem za videoanalizo, spletni prenos tekem v živo preko portala YouTube, zadolžen pa sem tudi za urejanje in posodabljanje spletne strani, kjer sem pridobil veliko izkušenj z upravljanjem CMS platforme (Content management system) za oblikovanje oz. urejanje le-teh.”

5. Kaj še počnete ob študiju?

“Kot študent sem zaposlen v telefonskem centru v podjetju GMT (največje slovensko podjetje z avtodeli), dodatno pa pomagam, kjer le lahko. Čeprav več ne treniram pri NK Mura, kjer sem treniral 10 let, v prostem času še vedno zelo rad igram nogomet.”

6. Zakaj je pomembno, da dober inžiner spletne produkcije pridobi formalno izobrazbo?

“Formalna izobrazba je zame zelo pomembna. Preko spleta je težko pridobiti takšno količino dokumentiranega znanja, ki jo delodajalci iščejo. Tudi izkušenj se človek ne more naučiti preko spleta.

Zato sem se v svojem diplomskem delu osredotočil na spletno produkcijo oz. oblikovanje spletne strani v povezavi s prakso v moji študijski smeri.

Za iztočnico sem uporabil igro Football Manager™, kjer trenerji zarisujejo taktične akcije oz. poteze preko spletne strani.

Ne gre toliko za simulacijo same igre – prvotno želim mlajšim pobližje predstaviti delo profesionalnega nogometaša oz. trenerja. Zaenkrat gre samo za spletno stran, obstaja pa možnost, da jo bom v prihodnosti preoblikoval v aplikacijo.”

7. Kaj bi svetovali bodočim študentom za uspešen študij?

“Bodočim študentom ter študentom, ki že obiskujejo Academio, bi svetoval, naj bodo pozorni na predavanjih, sploh pri seminarskih in laboratorijskih vajah. To svetujem iz lastnih izkušenj, saj sem pri vajah pridobil največ znanja, ki mi je zelo koristilo v času študija kot tudi izven njega.”

 

“Zahvalil bi se rad celotnemu strokovnemu vodstvu šole, prijaznosti z njihove strani nikoli ni primanjkovalo, tudi na kakršnokoli pomoč sem vedno lahko računal. Šola me je zares sprejela z odrptimi rokami. Hvala vam!”

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X