Žan Šol: Študent športnik programa Informatika

Programsko inženirstvo

Žan Šol je študent programa Informatika, modul Programsko inženirstvo, s statusom kategoriziranega športnika, kategorije C. Profesionalno se ukvarja z rokometom, trenutno je aktiven v Rokometnem klubu Gorenje Velenje. Njegova športna pot se je začela v Slovenj Gradcu, ki že od nekdaj velja za mesto, znano po rokometu, pri RK Slovenj Gradec,.

Z ekipami se lahko podpiše pod razne športne dosežke – skupaj so dosegli:

  • peto mesto na U20 Evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2014,
  • bili prvak 2. slovenske rokometne lige,
  • postali dvakratni prvak 1B moške državne rokometne lige,
  • postali dvakratni finalisti slovenskega superpokala,
  • dosegli so 4. mesto v 1. slovenski rokometni ligi ter
  • se uvrstili v skupinski del pokala EHF.

V prihodnje upa, da bo z ekipo osvojil naslov prvaka v 1. slovenski rokometni ligi ter na nastop v ligi prvakov. Že od nekdaj si želi igrati kot član slovenske reprezentance.

Kako izgleda vaš običajen delovnik?

Moj običajen delovnik je postal moja vsakdanja rutina. Zbujam se ob 7:30, si pripravim kakovosten zajtrk ter se odpravim na jutranji trening. Po opravljenem treningu sledi sprehod s psom ter kasneje pregled šolskih snovi. Okoli 13. ure je čas za kosilo, po tem pa nadaljujem z delom za šolo. V popoldanskih urah se ponovno odpravim na trening, po treningu pa je na vrsti čas za večerjo in počitek. Takrat si po navadi s punco ogledam kakšen dober film. Temu seveda sledi čas za spanje.

Kako izgleda vaš vikend?

Tudi vikendi so zelo naporni. Tekme prvenstva se po navadi igrajo v sobotah, kar pomeni, da cel dan podredim pripravi na tekmo. Ob nedeljah sem po navadi prost in ta dan je namenjen počitku.

Zakaj ste se odločili za Academio in študijski program Informatika – modul Programsko inženirstvo?

Za ta program sem se odločil, saj me že od malih nog zanima delo z računalniki. Ta šola pa me je prepričala predvsem za to, saj nudi fleksibilen urnik, kar mi je kot profesionalnemu športniku zelo pomembno. Prav tako vse ure srečanj potekajo v živo online in se snemajo, kar mi še dodatno olajša vsakdan. Seveda pa tudi to, da po končani šoli pridobim ustrezen naziv.

Čas za študijske obveznosti si porazdeli čez celoten dan. Če slučajno česar ne uspe opraviti v določenem času, si ogleda posnetke predavanj. Meni, de sta prednosti športnikov pri študiju, da so motivirani za doseganje ciljev in se dobro prilagodijo delu v skupini. Po opravljenem študiju bo nadaljeval s športno kariero. Ob tem se bo sčasoma vpeljeval v primerno zaposlitev. Pomembno mu je, da si s študijem ustvari prihodnost tudi po športni karieri.

Zaradi epidemije Covid-19 so se aprila lani prekinila vsa tekmovanja v Sloveniji. Nenadoma so morali prekiniti s treningi in nastopi. To je za njega zelo nenavadno. Vaje so prejeli od trenerjev, ki so jih nato izvajali individualno doma. Letošnjo sezono v 1. slovenski rokometni ligi lahko nadaljujejo, vendar na žalost, le pred praznimi tribunami.

Ostalim študentkam in študentom svetuje, da prav v teh časih skrbijo za fizično aktivnost. Le ta dobro pripomore k našemu zdravju. Z gibanjem in zdravo prehrano se lahko izboljša tudi naše duševno zdravje.

ACADEMIA PRVA VIŠJA STROKOVNA ŠOLA PREJEMNICA PRIZNANJA ZA RAZVIT PRISTOP K SPODBUJANJU DVOJNE KARIERE IN ZAGOTAVLJANJU ŠPORTNIKOM PRIJAZNEGA IZOBRAŽEVANJA

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) na osnovi ugotovljenih dejstev Ekspertne skupine certifikata Športnikom prijazno izobraževanje potrdil izobraževalno institucijo Višjo strokovno šolo Academia Maribor za dodelitev priznanja za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju Športnikom prijaznega izobraževanja.

Sklep je bil na predlog Ekspertne skupine certifikata Športnikom prijazno izobraževanje in Strokovnega sveta za vrhunski šport, potrjen na 16. redni seji Izvršnega odbora OKS-ZŠZ, dne 4. 2. 2021.

S prejetim priznanjem Academia izkazuje, da izpolnjuje pogoje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X