Academia na usposabljanju o trajnostni prihodnosti gostila 24 predavateljev iz 9 držav

V tednu od 13. do 17. maja 2024 je Academia, višja strokovna šola na usposabljanju o trajnostni prihodnosti gostila 24 predavateljev naših 12 partnerskih institucij iz 9 držav sveta.

Uposabljanje organizirano v okviru Erasmus+ kombiniranega intenzivnega programa (KIP) je pred prihodom udeležencev v Maribor, Slovenijo vključeval tudi spletni del usposabljanja. Tema usposabljanja Twin Transition in Focus je predavatelje iz Avstrije, Litve, Lavtije, Romunije, Belgije, Srbije, Hrvaške, Maroka in Jordanije usposobila na ključnih področjih digitalnega in zelenga prehoda v višjem in visokem strokovnem izobraževanju ter priložnostih za projektno sodelovanje skozi različne iniciative Evropske komisije, kot sta Ustvarjalna Evropa in program Erasmus+.

Sameer Arabasi, dekan Tehnične univerze Al-Hussein v Ammanu, Jordanija je delil svoje vtise:

“Začelo se je kot še eno poslovno potovanje in končalo kot edinstvena nepozabna izkušnja. Na bregovih reke Drave je mesto Maribor čudovito in popelje vas skozi različna zgodovinska obdobja in mešanico čudovitih prizorov, kamorkoli greste. Imel sem čast spoznati toliko čudovitih ljudi iz različnih okolij z raznolikimi izkušnjami. Naši gostitelji iz Academiie so bili prijazni in zelo gostoljubni. Potrudili so se izpolniti naše potrebe in da smo se počutili kot doma. Hvala, Academia. Hvala, Maribor. Upam, da vas bom spet obiskal.”

Številne priložnosti za partnersko sodelovanje institucij za njihov digitalni in zeleni prehod

Teden usposabljanja sta otvorila Nina Gaube, programska in projektna vodja Academie ter Žan Dapčevič, direktor Academie.

Sledila so številna predavanja in delavnice, med njimi predavanje o priložnostih za nepovratna sredstva programa Ustvarjalna Evropa, ki ga je vodila gospa Tanja Kos iz slovenske kontaktne točke za Ustvarjalo Evropo – Motovila.

Gospa Alicia Sauli Miklavčič iz Skupnosti višjih strokovnih šol Republike Slovenije in dr. Ljiljana Pecić iz Akademije Tehničko-Umetničkih Strukovnih Studija Beograd sta predstavili priložnosti centraliziranih projektov programa Erasmus+ ključne akcije 2.

Delavnico o vodenju in uspešnem koordiniranju projektov je vodila gospa Jasmina Poličnik iz Knowledge Innovation Centra, gospa Simona Roškar iz 12 dejavnikov inoviranja pa je izvedla interaktivno delavnico o kreativnem razmišljanju.

Udeleženci obiskali Regionalno razvojno agencijo za Podravje – Maribor in Štajersko gospodarsko zbornico

Obiski lokalnih institucij, kot sta Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor (RRA Podravje) in Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ), so podali vpogled v najboljše prakse na področju digitalnega in zelenega prehoda. Ti obiski so nudili dragocene informacije o uspešnih projektih v regiji.

Academia za udeležence organizirala bogat spremljevalni in kulturni program

Da ne bi pozabili na duševno zdravje, so se jutra začenjala z uvodnimi vajami za obvladovanje stresa, pripravljenimi na podlagi gradiva projekta Erasmus+ Costabex, kar je omogočilo sproščen začetek dneva.

Bogata zgodovina in slikovita lepota Maribora sta ponudili popolno kuliso za dogodek. Udeleženci so uživali v vodenem ogledu mesta in raziskovali znamenitosti ob reki Dravi. Dogodek se je zaključil v Hiši stare trte, kjer so udeleženci uživali v degustaciji vin z lokalnimi vzorci vin in tradicionalnimi prigrizki. Ta kulturna potopitev je profesionalnemu doživetju dodala prijetno plast in pustila trajen vtis na vse, ki so se ga udeležili.

Sodelujoče partnerske ustanove:

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X