EMIC GEM – Mednarodno srečanje projektnih partnerjev v Biberachu

Gradbeništvo

V ponedeljek, 9. maja in torkek, 10. maja se je v nemškem mestu Biberach, ki leži v zvezni deželi Baden-Württemberg na jugu Nemčije, vršilo srečanje projektnih partnerjev projekta EMIC GEM. Projektni partner iz Slovenije je Višja strokovna šola Academia, ki jo je na tem mednarodnem partnerskem srečanju zastopala ravnateljica šole ga. Vida Perko.


Projekt Embracing Modular Innovation in Construction – Getting Education Modernised (EMIC-GEM), ki ga financira program Erasmus+, vodi City of Glasgow College skupaj z inovacijskim centrom Construction Scotland in partnerji iz Španije, Nemčije, Avstrije, Slovenije in Združenega kraljestva.

Linus Reichenbach, vodja projekta za STEM in inovacije na City of Glasgow College, pojasnjuje namene in cilje projekta:

“Cilj tega projekta je preoblikovati izvajanje naprednega poklicnega izobraževanja in usposabljanja na področju gradnje zunaj gradbišča in modularnih metod gradnje. Inovativni model usposabljanja in kompetenčni okvir bosta omogočila izmenjavo najboljših praks in pristopov za primerjavo usposabljanja izobraževalcev. Ključni procesi bodo digitalizirani, poudarek pa bo na razogljičenju dejavnosti, izboljšanju energetske učinkovitosti in učinkovitosti virov, varnosti na delovnem mestu in diverzifikaciji delovne sile.”

Dogodek je potekal v izobraževalnem centru v Biberachu, ki je namenjen izobraževanju vseh kadrov s področja lesarstva iz te zvene dežele. Center omogoča izobraževanje in izpopolnjevanje strokovnjakov za mizarstvo in krovstvo, hkrati pa ponuja odlično okolje za sodobno in strokovno učenje. Center je pred kratkim prejel tudi nove delavnice za izvedbo izobraževanj, ki so jih gostitelji tudi ponosno predstavili. Center dopolnjuje seminarski hotel, v katerem so med dogodkom bivali vsi projektni partnerji in kjer so potekali vsi sestanki projekta.
Prvi dan srečanja je vodstvo predstavilo delovanje centra in podrobnejši ogled stavb ter orodij. V nadaljevanju so partnerji pregledali do sedaj opravljene aktivnosti in osnutke 8 modulov, ki bodo kasneje na voljo ciljnim skupinam projekta (izobraževalcem in študentom).
Drugi dan srečanja je vodilni škotski partner predstavil načrtovane aktivnosti ter razdelil zadolžitve po projektnih partnerjih. Skupine so opravile podrobno razpravo o vsebini projekta ter aktivnostih in izidih, ki morajo biti dosežena. Dogovorili so se tudi o vsebini zaključne konference, ko bo v mestu Glasgow na Škotskem 2. in 3. novembra 2022.
V zaključku dvodnevnega srečanja so si projektni partnerji ogledali dobro prakso – podjetje Schafitel Holzbau, ki sodeluje s centrom in izvaja tako imenovano “off site gradnjo” lesenih hiš. Gre za podjetje z dolgoletno družinsko tradicijo, ki se je postopno razvilo iz mizarske delavnice. Danes ponujajo številne produkte in storitve ter izvajajo gradnje in obnove. Pri tem uporabljajo najnovejše tehnologije – tudi sistem off site gradnje, ki je osrednja vsebina projekta EMIC GEM.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.