eVETBikes: Učenje o električnih kolesih za bolj zeleno prihodnost

Električna vozila so postala neizbežen del sodobne tehnologije in naših vsakodnevnih življenj. Preden so električni avtomobili postali tako priljubljeni, smo že lahko opazili tihi, a vse bolj pomemben trend – električna kolesa. Na prvi pogled se zdi, da so električna kolesa preprosta zamenjava za tradicionalna kolesa, vendar pa imajo številne specifične potrebe in izzive, ki jih je treba nasloviti.


Nekaj teh izzivov naslavlja projekt eVETBikes, ki je del programa ERASMUS+ in združuje 7 partnerjev iz 4 različnih držav. Vodilni partner je Hacettepe Univerza (Turčija), drugi partnerji so EGO (Turčija), Guvercinlik Hasan Gulhan MTAL (Turčija), EU&PRO (Republika Češka), Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Targoviste (Romunija) ter Academia (Slovenija).

Električna kolesa so se prvič začela pojavljati v zgodnjih 2000-ih in dosegla masovno proizvodnjo leta 2012. V zadnjih letih so postala še bolj priljubljena, zlasti zaradi naraščajoče ozaveščenosti o podnebni krizi. S tem se je povečala potreba po inženirjih, tehnikih, mojstrih in ostalih kadrih, specializiranih za električna vozila. Univerze so uspešno izvajale izobraževanje za inženirje in tehnike, poklicne šole pa so ostale v ozadju.

Ugotavlja se, da je največja potreba po izobraževanju osebja, ki se bo ukvarjalo s servisiranjem, vzdrževanjem, popravilom in zamenjavo rezervnih delov električnih koles. 

 

 

Rezultati dvoletnega partnerskega sodelovanja v projektu eVETBikes bodo: 

  1. Ustvarjanje in širjenje izobraževalnega modula bo zapolnilo vrzel v izobraževanju o električnih kolesih v poklicnih šolah.
  2. S pomočjo razvitih izobraževalnih modulov bodo poklicne izobraževalne ustanove lahko začele izobraževati poklicni kader.
  3. Vsebine programa usposabljanja bodo prilagojene dijakom strokovnih poklicnih šol tako, da bo izobraževanje, ki ga bodo prejeli o električnih kolesih, praktično uporabno.
  4. Pripravil se bo vodnik za učitelje, ki bo zadovoljil potrebo po izobraževalnih gradivih in virih o električnih kolesih.
  5. Vzpostavljena bo e-izobraževalna platforma z bogatimi viri, kjer se lahko uporabniki sami izobražujejo.
  6. Za povečanje zaposljivosti dijakov na področju servisiranja, vzdrževanja, popravila in zamenjave rezervnih delov električnih koles, se bodo razvijala sodelovanja med izobraževalnimi ustanovami in gospodarstvom
  7. Povečala se bo ozaveščenost o filozofiji električnih koles s poudarkom na okoljski trajnosti, onesnaževanju zraka, podnebnih spremembah, povečani dostopnosti za invalide, ustvarjanju bolj družbenih in aktivnih skupin mladih.

 

“Projekt eVETBikes ima potencial, da odpre vrata v bolj zeleno prihodnost z ozaveščanjem, izobraževanjem in praksami, ki bodo spodbujale uporabo električnih koles, trajnostno mobilnost in ohranjanje okolja.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X