Félicia Tatiana Ruth Dieudonné na Erasmus+ študentski izmenjavi iz Mavricija

Medijska produkcija

Félicia Tatiana Ruth Dieudonné je študentka Univerze na Mavriciju, ki je od začetka marca 2023 do konca julija 2023 s pomočjo Erasmus+ študentske izmenjave na VSŠ Academii kot študentka  obiskovala predmet Projektno delo v spletni produkciji in opravljala praktično izobraževanje v sodelovanju z mednarodno pisarno šole.


Minilo je že nekaj časa, odkar smo se s študentko Tatiano pogovarjali o prvih vtisih o Mariboru, Sloveniji ter o Erasmus+ programu izmenjave.  Kot pravi, je Slovenija resnično dobro vplivala na njeno življenje; osebnostna rast in preobrazba v času, ki ga je preživela na izmenjavi, je bila resnično neverjetna.

“Ob prihodu v Maribor sta me prevevala tako veselje kot strah. Kot študentki z Mauritiusa je bil kulturni šok zame sprva zelo težaven, po drugi strani pa mi je Slovenija pokazala, kako nas lahko sprejemanje drugih kultur odlično oblikuje.”

Meni, da je novo pridobljena samozavest ena ključnih sestavin, ki jo je spremenila. Težave pri prilagajanju na novo državo in potopitev v drugo kulturo so jo potisnile izven območja udobja, a ko je premagala začetni kulturni šok, je postala samozavestnejša in odprta. Poleg tega so izkušnje v Sloveniji razširile njen pogled na svet. Raznolika mreža prijateljev z vsega sveta ji je pomagala pri širšem razumevanju različnih kultur, mnenj ter tradicij. Prepričana je, da je s pomočjo zanimivih pogovorov, skupnih izkušenj in učenja drug od drugega pridobila večje spoštovanje do lepote raznolikosti.

“Čudovita pokrajina in bogata zgodovina Slovenije sta me zaznamovali za dolgo časa. Od raziskovanja čudovitih mariborskih ulic do potovanj v okoliška mesta, kot so Ljubljana, Celje in Ptuj, ima vsako območje svojo edinstveno privlačnost.”

S Tamaro Bogosavac, študentko programa Ekonomist sta imeli v okviru praktičnega izobraževanja na Academii tudi odlično priložnost obiskati številne medijske organizacije. Obiskali sta RTV Maribor, BK TV, Radio City in TV Ptuj. Ti obiski so jima omogočili vpogled v svet radiodifuzije in medijske produkcije.

Navdušeni sta bili nad opazovanjem zakulisnih procesov in se povezati s strokovnjaki s terena, dodaja pa, da jo je praktično izobraževanje opremilo z neprecenljivimi strokovnimi znanji in izkušnjami; delo na projektih spletne strani Erasmus+, sodelovanje z usposobljeno ekipo in prispevanje k projektom mednarodne pisarne je izostrilo Tatianine talente in razvilo strast do računalniškega programiranja.

Ob koncu bivanja v Sloveniji Tatiana poudarja pozitiven vpliv izmenjave, ki ji je spremenila življenje. Odnosi, ki jih je zgradila, spomini, ki jih je ustvarila, in osebnostna rast, ki jo je dosegla, bodo trajali vse življenje. Iskreno zahvalo namenja čudovitemu kolektivu VSŠ Academie. Dodaja, da je njihovo vodenje, spodbujanje in nenehna predanost imelo pomembno vlogo pri ustvarjanju izkušenj, ki so bile izjemne.

Hkrati je hvaležna tudi svojima sodelavkama in prijateljicama Dorcas Chepkirui in Tamari Bogosavac . Zaradi njunega prijateljstva, podpore in neštetih spominov, ki so jih delile skupaj, je bil Tatianin čas v Sloveniji resnično nepozaben, njena izkušnja pa je zaradi skupnih pustolovščin in novih vezi bila še toliko pomembnejša.

 

“Slovenija me je resnično spremenila v najboljšo različico sebe. Omogočila mi je vztrajnost, kulturno ozaveščenost in pomen raziskovanja novih stvari. Moj pustolovski duh, radovednost in samozavest, ki sem jih pridobila v tem programu izmenjave, bodo še naprej vplivali na mojo prihodnost. Slovenija bo imela vedno posebno mesto v mojem srcu, saj me spominja na neverjetno osebno rast in pozitiven vpliv, ki ju lahko prinese potepanje zunaj naših con udobja.

Hvala, Slovenija, za vse spomine in lekcije, katere so me oblikovale v osebo, ki sem jo postal.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X