Mobilnost osebja na VSŠ Academia: Profesorica TV oddajanja ter oglaševanja Katherine Escobar iz Tehnološke univerze El Salvador

Na VSŠ Academia smo gostili Katherine Escobar, profesorico TV oddajanja in oglaševanja na Tehnološki univerzi Salvador. Na povabilo VSŠ Academie kot tudi Tehnološke univerze v Salvadorju se je odzvala v okviru projekta Erasmus+ KA107 ICM (International Credit Mobility) mobilnost osebja za usposabljanje.


“Kot univerzitetna profesorica na Tehnološki univerzi v Salvadorju sem se počutila počaščeno, saj sem prvič v življenju dobila priložnost potovati v Evropo. Želela sem videti delo, ki ga strokovnjaki za komunikacije opravljajo na drugem koncu sveta.”

Dnevni red gostovanja je obljubljal več srečanj s strokovnjaki za trženje in avdiovizualnimi producenti s področja množičnih medijev in oglaševanja v Sloveniji, prav tako predavatelji VŠS Academie. Prvo srečanje je se vrstilo v agenciji Kainoto, kjer je direktor Dušan Vrban razložil več kampanj, za katere je bil zadolžen, pa tudi svoje odgovornosti in predloge, ki bi jih lahko ponovili v Salvadorju.

Sledilo je srečanje s Tanjo Ciglarič, marketinško strokovnjakinjo za LinkedIn, Facebook in Instagram, prav tako poslovno svetovalko številnim mikropodjetnikom v Sloveniji. Spregovorili sta  kariernih začetkih, o izkušnjah ki jih je ga. Ciglarič nabrala do sedaj, predvsem pa je katherine bila presenečena nad dejstvom, da je veliko praks v Slovenij podobnih tistim v Salvadorju.

 

 

Po uvodnih srečanjih je ga. Escobar obiskala lokalno enoto RTV Slovenija, kjer ji je Janez Krušič, znani novinar, razkazal prostore televizijskega studia in nadzorne sobe, pa tudi lokalno radijsko postajo, v kateri so ji napovedovalci in urednik razložili svoje naloge, od zapletenih, kot je montaža zvoka, do tistih, ki so na videz preproste, kot je interakcija z občinstvom.

 

S pričetkom novega tedna je Katherine v ponedeljek nadaljevala svoje usposabljanje z obiskom Radia City, uspešne komercialne radijske postaje. Direktor Bor Greiner je predstavil proces prilagajanja tehničnih in človeških virov novemu okolju, saj so pred kratkim spremenili lokacijo in si prizadevajo zagotoviti enak oddajni čas z višjo kakovostjo ter razširiti svoje možnosti z namestitvijo prostorov, kjer lahko gostje predvajajo živo glasbo.

 

Naslednji dan sem obiskal čudovito mesto Ptuj, ki slovi po svoji zgodovini in seveda gradu. Poskusil sem okusno hrano in užival v družbi svojih sopotnic, pripravnic Academie Tanje in Tamare, ki sta bili tudi prijazni prevajalki, saj sta mi pomagali razumeti tako slovenski javni prevoz kot ljudi, ki so me nagovorili v slovenščini. Na Ptuju sem spoznala Miho Mastena in produkcijsko ekipo ptujske televizije. To je bila zanimiva učna izkušnja, saj nisem poznal montažnega programa EDIUS, oni pa so mi na praktičen način razložili, kako se uporablja na kanalu.

V zadnjem dnevu obiska Slovenije je potekalo srečanje z Jagodo Đorđević, zelo izkušeno predstavnico za odnose z javnostmi. Skupaj sta obiskali agencijo VERUS, kjer jih je pričakala Tanja Verhovnik, tržnica, polna življenja in željna deliti svoje znanje ter celostne trženjske strategije. Kot pravi, sta ga. Đorđević in ga. Verhovnik pustili pečat zaradi svoje prijaznosti in poglobljenega pogovora o svojem delu.

 

“Večina strokovnjakov, ki sem jih spoznala med svojim usposabljanjem, so tudi predavatelji na VSŠ Academia. Lepo je bilo spoznati, kako svoje praktično znanje iz industrije prenašajo na svoje študente. Po drugi strani pa so podjetja, ki sem jih obiskala, partnerji Academie, ki jih študenti pogosto obiščejo, da bi dobili vpogled v industrijo. Navdihujoče je bilo videti, kako šola povezuje izkušene strokovnjake s svojimi učnimi programi.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X