Potopis študentov Academie poletne šole na Prague City University

Študentje Academie smo se 23. junija 2024 odpravili na krajšo študijsko izmenjavo v Prago. Na potovanje smo šli z željo, da bi dodatno razvili svoje karierne veščine, izpopolnili portfolije in predvsem spoznali možnosti za nadaljevanje študija na Prague City University.

Prvi dan: Potovanje

V nedeljo 23. junija je bil naš potovalni dan. V večernih urah smo prispeli v Prago in se namestili v hostelu. Naša pot se je začela v nedeljo, 23. junija, ko smo se s pomočjo Flixbusa podali proti Pragi. V večernih urah smo končno prispeli in se nastanili v hostlu.

Drugi dan: Obisk Prague City University

Naslednje jutro smo obiskali Prague City University, kjer so nas toplo sprejeli. Predstavniki univerze so nam predstavili šolo, razkazali prostore in podrobno razložili možnosti vpisa ter študija.

Imeli smo priložnost postavljati vprašanja in se seznaniti z vsemi podrobnostmi. Po krajšem počitku in kosilu smo raziskovali mesto. Popoldne smo se srečali s Karin Žlebir, študentko, ki je svoj študij nadaljevala v Pragi. Povedala nam je o študentskem življenju na univerzi, poteku študija, pripravi diplomskih nalog ter delila izkušnje o življenju v Pragi izven študijskih obveznosti.

Tretji dan: Obisk Radio Free Europe in seminar o storytellingu

V torek zjutraj smo se z vodičko odpravili do Radio Free Europe/Radio Liberty. Po strogem varnostnem pregledu smo spoznali delovanje organizacije. Povedali so nam veliko zanimivih stvari o njihovem delu in nam razkazali prostore. Spoznali smo dolgoletnega uslužbenca, ki nam je razložil, kako se soočajo s tehnološkim napredkom in kako ostajajo v stiku z ljudmi v času, ko tradicionalni mediji izgubljajo vpliv. Z veseljem je odgovoril na naša vprašanja. Po ogledu smo se vrnili v center mesta, kjer smo po kosilu obiskali fakulteto. Dr. Stefano Cavagnetto nam je pripravil seminar o storytellingu, predvsem v medijih. Razložil nam je, kako ta vpliva na človeške možgane in kako se je uporabljal v preteklosti. Pokazal nam je tudi primere, kako ga mediji in politiki uporabljajo za manipulacijo ljudi.

Četrti dan: Pregled portfolijev

V sredo zjutraj smo se ponovno odpravili na fakulteto, kjer smo predstavili svoje portfolije in prejeli dragocene povratne informacije. Profesorica nam je predlagala izboljšave in popravke, ki bi naše portfolije še bolj izpopolnile. Po predstavitvah smo imeli prosti čas za raziskovanje Prage in druženje.

Peti dan: Delavnica o brandingu/znamčenju in delavnica računalništva o kriptovalutah

Naslednji dan smo na fakulteti izvedeli veliko zanimivega o brandingu ter pomenu blagovnih znamk v sodobni družbi. Naučili smo se, kako ustvariti in vzdrževati močno blagovno znamko, kakšne strategije uporabljajo uspešna podjetja ter kako lahko te strategije vplivajo na zaznavanje potrošnikov. Po tej informativni delavnici smo imeli krajši odmor, nato pa je sledila delavnica o kriptovalutah. V njej smo se najprej seznanili z osnovnimi koncepti, kot so blockchain, decentralizacija in različne vrste kriptovalut, nato pa smo se poglobili v praktične vidike uporabe kriptovalut, vključno z ustvarjanjem denarnic, varnostnimi ukrepi in prepoznavanjem ter
izogibanjem prevaram. Delavnice so bile zelo poučne in so nam omogočile boljše razumevanje teh področij.

Šesti in sedmi dan: prost dan in ogled Prage

V petek smo imeli prost dan, ki smo ga izkoristili za počitek in raziskovanje mesta. Naslednji dan smo se odpravili na fakulteto, kjer smo spoznali našega vodiča. Predstavil nam je nekaj zgodovinskih dejstev o Pragi in njenem razvoju, nato pa smo se odpravili na ogled mesta. Najprej smo sledili starodavni Kraljevi poti, od Hybernske do Starega trga. Vmes smo se ustavili v trgovskem centru Quadrio, kjer smo se okrepčali, nato pa smo opazovali kinetično skulpturo Franza Kafke, ki pa se ta dan žal ni premikala. Potem smo se sprehodili po Narodni ulici, ob nabrežju, do srednjeveškega Karlovega mostu, kjer smo naredili skupinsko fotografijo. Nato smo nadaljevali pot od Male Strane do gradu. Ogledali smo si njegovo zunanjost in Južne vrtove Praškega gradu, ki jih je oblikoval Slovenec Jože Plečnik. Na tej točki smo zaključili naš ogled.

Odšli smo na osvežitev in izkoristili še zadnji večer v Pragi.

Osmi dan: pot domov

Na zadnji dan smo se zjutraj odjavili iz hotela in odšli do avtobusne postaje, kjer smo počakali na naš avtobus in se z njim odpeljali proti domu. Tako smo zaključili naše potovanje v Prago.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X