Povečanju vključenosti študentov v programe mobilnosti – partnersko srečanje ERASMUS+ projekta COSTABEX v Vilni, Litva

COSTABEX projektno srečanje

Dne 26. oktobra 2023 je Vilnius Gediminas Technical University gostila partnersko srečanje projekta COSTABEX, ki združuje štiri partnerje iz treh različnih držav: Republike Češke, Litve in Slovenije (Academia).

Glavni namen projekta je povečati vključenost študentov v program Erasmus+ ter jim zagotoviti potrebno podporo med mobilnostjo in po vrnitvi. Z različnimi aktivnostmi in orodji, si partnerji prizadevamo, da bi se študentje po vrnitvi iz izmenjave počutili bolj samozavestni, zadovoljni in pripravljeni na nadaljnji študentski, strokovni ter osebni razvoj.

Ključni rezultati partnerskega sodelovanja so:

  • Pripravljalni izobraževalni program pred odhodom, ki odhajajoče študente seznanja z morebitnimi težavami in tveganji, ki se lahko pojavijo med mobilnostjo. To študentom pomaga, da so bolj samozavestni in pripravljeni na morebitne izzive.
  • Podpora med mobilnostjo – med izmenjavo bodo študentje imeli dostop do spletne svetovalne službe, ki jim bo nudila podporo in pomoč pri morebitnih težavah ali vprašanjih.
  • Razpoložljivost gradiv na spletu  vsa študijska gradiva so dostopna na spletni strani projekta, kar študentom omogoča enostaven dostop do informacij.
  • Program za duševno zdravje –  posebna pozornost je posvečena duševnemu zdravju študentov med mobilnostjo. Projekt bo zagotovil potrebno podporo, ki bo zagotovila pozitivno izkušnjo študentov v tujini.
  • Vključevanje študentov v skupnost mentorjev -spodbujanje vključevanja študentov, ki so se vrnili z izmenjave, v skupnost mentorjev za naslednjo generacijo odhajajočih študentov. To bo zmanjšalo možnost povratnega kulturnega šoka in jim olajšalo vrnitev v domače okolje.
  • Ustvarjanje večnacionalne skupnosti študentov – ustvarjanje večnacionalne skupnosti študentov, ki si bodo medsebojno pomagali in izmenjevali informacije.

Partnersko srečanje v Vilni je bilo odlična priložnost za pregled izvedenih aktivnosti in začrtanje prihodnjih aktivnosti. Do konca oktobra 2024, ko se projekt zaključuje, bomo izvedli on-line diseminacijski dogodek, pripravili priročnik za svetovalno osebje, ki izvaja mobilnosti študentov ter posodobili spletno stran, da bo bolj interaktivna in prilagojena za uporabo invalidnim osebam.

Vse, ki vas zanima več o projektu COSTABEX in želite uporabiti brezplačna gradiva ter orodja, vabimo k ogledu spletne strani: https://costabex.eu. Več o aktivnostih Costabex projekta pa lahko izveste tudi v spodnjem videu, pripravljenem v sklopu izvedbe dveh delavnic na temo duševnega zdravja in obvladovanja stresa za študente.

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X