Profesorica arhitekture in oblikovanja jordanske Univerze znanosti in tehnologije Lama Mahafza na Erasmus+ mobilnosti po Sloveniji

Na VSŠ Academia smo v sklopu Erasmus+ mobilnosti osebja gostili Lamo Mahafza, mlado profesorico na področju Arhitekture in oblikovanja na Univerzi znanosti in tehnologije v Jordaniji (JUST). V času mobilnosti osebja ga. Mahafza ni raziskovala le mesta Maribor, temveč je obiskala tudi prestolnico države ter Blejsko jezero.


Po prihodu v Maribor se je uvodni dan mobilnosti osebja pričel s srečanjem osebja programa Erasmus+ v ugledni mednarodni pisarni VSŠ Academie. Mobilnost profesorice Mahafza je sovpadla s prisotnostjo dveh upravnih uslužbencev z Mavricija. Skupaj so se udeležili prisrčne dobrodošlice, ki ji je sledil poučen ogled šole. Po ogledu je sledilo srečanje z upravnim odborom, ki je spretno predstavil vrsto pobud za sodelovanje med Evropsko unijo in več partnerskimi državami, vključno z Jordanijo in Mavricijem, ter poudaril skupne cilje in osrednjo vlogo Evropske unije pri spodbujanju plodnega sodelovanja.

Po produktivnem srečanju se je povezana skupina udeležila prijetnega in gostoljubnega kosila, ki so ga pripravili v enem izmed najboljših mariborskih gostinskih lokalov. Kulinarična izkušnja je ponujala vrsto okusnih jedi, ki so še dodatno obogatile mobilnost.

 

Naslednji dan nas je pot vodila v prestolnico Slovenij, Ljubljano, kjer smo preživeli dva dni. Ljubljana je živahno mesto z bogato paleto zgodovinskih čudes, očarljivih umetniških zakladov in razburljivega vzdušja. Kot članica osebja Erasmus mobilnosti iz Jordanije sem se brez težav vključila v raznoliko in vključujočo skupnost, ki spodbuja okolje medkulturne izmenjave in vzajemnega spoštovanja.

 

 

V nadaljevanju je ga. Mahafza spoznala Mitjo Miklavčiča, inštruktorja predmeta Projektno delo v grafičnem oblikovanju višješolskega študijskega programa Medijska produkcija – modul Grafično oblikovanje VSŠ Academie in uglednega strokovnjaka na področju tipografskega oblikovanja v regiji. Kot pravi, je njuno srečanje omogočilo zanimivo izmenjavo izkušenj in spoznanj na področju pisave in grafičnega oblikovanja. Poleg tega so se pod strokovnim vodstvom gospoda Miklavčiča odpravili na znamenito ekskurzijo po Ljubljani, kjer so obiskali ugledne galerije in muzeje, ki prikazujejo mojstrstvo, povezano z industrijo pisav v Gutenbergovem slogu.

 

Drugi dan nas je pot vodila na izjemen izlet do idiličnega Blejskega jezera, ki ga pogosto opisujejo kot pravljično oazo. To očarljivo jezero, ki leži le streljaj od Ljubljane, je pravi biser med slovenskimi naravnimi čudesi in obiskovalce očara s svojo lepoto.

Najprej je sledil obisk Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, kjer je skupina spoznala mag. Petra Mihelčiča, direktorja GVT Bled. Pogovor je zajemal širok spekter tem, vključno z organizacijo šole, razvojem učnega načrta, postopki vpisa ter projekti in finančnim razvojem. V nadaljevanju je skupina bila deležna obseženega ogled ustanove, predstavitve raznovrstnih pripomočkov, ki so na voljo študentom, ter prejela dragocen vpogled v njihove metode interakcije s študenti.

 

 

Podali smo se na raziskovanje neokrnjene lepote Blejskega jezera. To slikovito jezero, ki se nahaja sredi alpskega sveta, izžareva mirno vzdušje, njegov očarljivi čar pa še dodatno povečuje očarljiv otok, ki ga krasi veličastna cerkev in ga obdaja znameniti Blejski grad.

 

 

Zadnji dan se je skupina vrnila v Maribor, kjer so preostali čas namenili raziskovanju mesta.

Po naključju je moj obisk sovpadal z začetkom težko pričakovanega Festivala Lent, kar je moji izkušnji dodalo dodatno vznemirljivost. Potopljena v živahno vzdušje sem se dolgo sprehajala po mestu in se navduševala nad številnimi zanimivimi dogodki, ki so se odvijali v sklopu festivala – od zabavnih predstav do zanimivih praznovanj!

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X