Študentka Univerze v Mavriciju Tatiana Dieudonne z Erasmus+ izmenjavo na VSŠ Academia

Medijska produkcija

Tatiana Felicia Ruth Dieudonne je študentka Univerze na Mavriciju, ki trenutno na VSŠ Academii kot študentka na izmenjavi obiskuje predavanja pri predmetu Projektno delo v spletni produkciji ter v sodelovanju z mednarodno pisarno opravlja praktično izobraževanje.


Ko sem prvič prišla v Maribor v okviru programa izmenjave Erasmus+ na VSŠ Academio, me je prevzela kombinacija čustev: navdušenje, pričakovanje in malo strahu. Predstava, da se bom znašla v neznani državi in kulturi, me je kot Mavričanko vznemirjala in hkrati strašila, vendar lahko danes trdim, da je bila to ena izmed najbolj bogatih izkušenj v mojem življenju do sedaj.

 

Sprejeli so me prijazni domačini, navdušila pa sta me osupljiva arhitektura in živahno vzdušje mesta Maribor. Kljub začetnemu kulturnemu šoku sem se kmalu prilagodila novemu okolju in začela sprejemati razlike. Udeležila sem se delavnice o duševnem zdravju, ki jo je organizirala skupina ESN na Univerzi v Mariboru, kar mi je bilo v veliko pomoč.

 

 

Tatiana trenutno na izmenjavi opravlja praktično izobraževanje v mednarodni pisarni Academie, ki ji, kot pravi, omogoča dragocen vpogled in spretnosti, ki ji bodo koristile v karieri. Njena glavna naloga je ustvarjanje ter oblikovanje spletnih strani ter ustvarjanje podob več projektov Erasmus+, katerih namen je zagotoviti informacije in vire za študente in visokošolske učitelje, ob tem se še je priključila spletnemu jezikovnemu tečaju slovenščine, kar ji bo pomagalo pri boljšem sporazumevanju z domačini ter še dodatno izboljšalo njen vsakdan v Sloveniji.

 

 

Priložnost sem imela odpotovati v mest, ki ponuja drugačen pogled na Srednjo Evropo – Prago na Češkem. Presenetila sta me osupljiva arhitektura in bogata zgodovina Prage, kjer sem se v okviru projekta Costabex udeležila dveh delavnic o upravljanju financ in duševnem zdravju ter imela priložnost spoznati nove ljudi. Spoznala sem različne tehnike za lažje obvladovanje stresa, spodbujanje sprostitve in kako poskrbeti za svoje duševno počutje, kar je bila zame odlična osvežitev.

 

 

Praga ni bila edino večje evropsko mesto, kamor sem se odpravila. Na enodnevnem izletu sem obiskala tudi glavno mesto Avstrije, Gradec – mesto, znano po čudoviti arhitekturi, kulturni dediščini in kulinariki. Raziskala sem glavne mestne znamenitosti, kot so grič Schlossberg, istoimenski graški muzej ter urni stolp in graško katedralo. Čeprav sem se sprva spopadal s kulturnimi razlikami, sem se kmalu potopil v živahno in gostoljubno skupnost, ki me je izzvala, da stopim iz cone udobja. Postala sem najboljša različica sebe.

 

Od preizkušanja nove hrane do raziskovanja sosednjih mest in sodelovanja na dogodkih, vsak dan v Mariboru je bil nova pustolovščina. Spoznala sem vseživljenjske prijatelje z vsega sveta, vadila nov jezik in spoznala fascinantno kulturo, ki je sicer morda ne bi odkrila.

 

 

“Komaj čakam, da vidim, kaj me čaka naslednjih nekaj mesecev, vendar sem prepričana, da bodo prav tako izpolnjujoči in bogati kot prva dva. Neverjetno sem hvaležna za to priložnost in navdušena, da bom to potovanje nadaljevala v čudovitem mestu Maribor.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X