Umetnostni teoretik in umetnik Marko Pejović s študenti Medijske produkcije – modul Grafično oblikovanje pripravil razstavo, ki spoštuje načela oblikovanja za vse

Grafično oblikovanje

V okviru Erasmus+ mobilnosti smo ponovno gostili  Marka Pejovića, umetnostnega teoretika in umetnika na področju vključujočih praks ter član kolektiva “Hajde da…” iz Beograda, Srbija, tokrat kot organizatorja razstave “Ali kultura pripada vsem…” s pomočjo študentov višješolskega študijskega programa Medijska produkcija – modula Grafično oblikovanje.


Marko Pejović je marca 2023 izvedel predavanje in delavnico o tem, kaj pomeni organizirati en prostor v skladu z oblikovanjem za vse s ključnimi vprašanji, kot so: “Kako naj omogočimo vključevanje vseh sodržavljanov v informativnem, vizualnem in prostorskem smislu?”.

 

 

Namen Markovega drugega obiska junija 2023 je bil, da študenti iz rezultatov raziskave pripravijo dostopno razstavo, ti so pa medtem pod mentorstvom inštruktorice grafičnega oblikovanja na VSŠ Academia Sare Božanić raziskovali, kako dostopne so ustanove v Mariboru za pripadnike različnih občutljivih skupin, kako vizualno komunicirati dostopnost in kako z oblikovanjem odpreti prostor za dialog. Da bi pojasnili postopek, ki so ga imeli, so učenci posneli dodatno video gradivo in za tisk pripravili različne izdelke, ki so nastali v postopku. To je nato skupaj s skicami in zapiski postalo gradivo za razstavo.

Hkrati je skupina želela pokazati tudi, kako bi bila videti “običajna” razstava, če bi bila ustvarjena po načelih oblikovanja za vsakogar. Zato so povabili mlade umetnike, ki večinoma svoj umetniški slog umeščajo v estetiko mange. Njihova digitalna dela so bila prenesena s tehniko vročega lepila za lažjo dostopnost slepim in slabovidnim. Izbrani prostor za razstavo (Kulutrni Inkubator) je bil dostopen osebam na invalidskih vozičkih, video gradivo v slovenskem znakovnem jeziku pa je omogočilo dostopnost tudi gluhim in naglušnim.

 

 

Razstava je bila odprta kot pop-up dogodek 16. junija 2023. Za študente, ki so sodelovali pri razvoju in postavitvi razstave – Ines Goričan, Lucijo Macuh in Mateja Vicmana – je bilo to prvo tovrstno delo. Razstava je pritegnila raznoliko občinstvo, še posebej privlačna pa je bila za otroke.

Podrobnosti razstave si lahko ogledate na tej povezavi.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X