Markova praksa na Hrvaški obali

Fotografija

Ob prihodu so me vodja in osebje hotela pričakali s toplo dobrodošlico. Najprej so me prijazno odpeljali do moje sobe, kjer sem si vzel trenutek zase, zadihal in dojel, da me čaka čudovita dvomesečna avantura. Že prvi dan sem se z vodjo hotela pogovoril o strategiji in delu za prihodnje tedne. Natančneje, da je potrebo fotografirati arhitekturo hotela, hrano in osebje hotela. Kar se mi je zdelo zelo zanimivo, je bilo to, da sem bil izbran na podlagi portfelja, ki vključuje večinoma portrete. Ni treba posebej poudarjati, da sem bil zelo navdušen in pripravljen na delo.

Na splošno je bilo osebje v hotelu neverjetno spodbudno. Celoten čas bivanja in fotografiranja so mi nudili vso svojo pomoč, ki sem jo potreboval z opremo, mi zagotavljali hrano in pijačo ter skrbeli za vsako potrebo, ki sem jo imel. Večina jih je govorila popolno angleščino in celo tisti, ki niso, sem vse razumel, saj si naši jeziki niso tako različni. Želel bi dati posebno pohvalo glavnemu kuharju, ki je absolutni mojster svoje obrti.

Glavni izziv, s katerim sem se srečal, je bil fotografiranje novega menija, ki so ga oblikovali za prihajajočo sezono in obsega okoli 25 novih jedi. Fotografiranje hrane je neverjetno težko, če želite to narediti prav, saj potrebujete veliko opreme, še posebej v smislu razsvetljave. S seboj nisem mogel prinesti vsega potrebnega orodja, zato sem se moral zateči k bolj kreativnim in improvizacijskim tehnikam, da bi dobil posnetke, ki sem jih želel. Na srečo mi je članica osebja služila kot pomočnik in je s pomočjo difuzorja mehčala sončno svetlobo iz bližnjega okna. Če ne bi bilo nje, bi bila osvetlitev zelo slaba. Fotografiranje notranjosti in zunanjosti hotela je bilo lažje s pomočjo mini stojala, ki sem ga na srečo prinesel s seboj. Dodatna stabilnost mi je omogočila, da fotografiram nekatera področja ponoči, kar je bil lep bonus. Fotografiranje osebja, ki je delalo in goste, ki so obedovali, je bilo najlažje, a prav tako zabavno kot ostalo.

Celotno bivanje je bilo fenomenalno. Hotel izgleda čudovito in minimalistično od znotraj in navzven ter se nahaja dobesedno ob morju, kar je pomenilo, da je bil pogled iz moje sobe osupljiv. Tudi hrana je bila neverjetno dobra, enako velja za osebje in njihovo strežbo, ki je bila na mestu. Vodja hotela in njena ekipa so ambiciozni v smislu izboljševanja hotela in vsega, kar ga obdaja, do polnega potenciala. Kulturno nisem ničesar novega spoznal, ker sem bil na Hrvaškem že prej, toda to ne pomeni, da je bilo moje bivanje manj zanimivo.

Ker fotografiram predvsem portrete, sem neprestano delal zunaj svojega območja udobja, kar je pomenilo, da sem se moral prilagoditi številnim novim stilom fotografije. Čeprav je bil to zame izziv, mislim, da sem opravil dobro delo z vsem, kar sem moral narediti. V preteklih dveh mesecih sem pridobil veliko novega znanja in neprecenljivih izkušenj.

To destinacijo bi priporočal vsem prihodnjim Erasmus študentom, ker je bila celotna izkušnja fantastična. Prav tako bi želel dati nekaj nasvetov morebitnim kandidatom. Dobro je imeti vsaj nekaj osnovnega znanja o jeziku države v katero potujete, saj vam bo to omogočilo, da se hitreje in lažje kulturno prilagodite. Prepričajte se, da ste dobro opremljeni (fotografsko) za vsak izziv, s katerim se lahko srečate. Prinesite vse stojala, C-stojala, bliskavice / video lučke ter vrhunske fotoaparate in leče, saj vam bo to olajšalo delo. In nenazadnje, ne bojte se izstopiti iz svojega območja udobja in preizkusiti nove metode fotografije, na katere niste navajeni, saj vas bo prisililo, da se prilagodite, premagate in rastete, ne glede na vaše dejansko področje fotografije.

Če se ozrem nazaj na vse, kar sem doživel v Staciji, sem preživel čudovit čas in upam, da bom v bližnji prihodnosti ponovno šel tja.

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X