Pripravništvo v Newcastle Upon Tyne

Avdio produkcija

Študent: Denis Vidovič

Odkar sem se začel ukvarjati z glasbeno produkcijo, sem si želel, da bi svoje znanje nadgradil v glasbeno popularnejših krajih, kot sta ZDA in UK. V letu 2019 mi je to uspelo, saj sem si uredil pripravništvo v UK. Priložnost v glasbenem studiu se mi je ponudila v Newcastle Upon Tyne. Mestu, ki leži okrog 400 km severno od Londona.

Newcastle Upon Tyne, moja destinacija pripravništva, je čudovito mesto, v katerem življenje poteka popolnoma v tradicionalnem britanskem slogu. To je mesto, kjer ogromno izveš o kulturi ter življenju v Veliki Britaniji, prav tako so ljudje v Newcastlu izjemno prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Središče samega mesta si je možno ogledati peš, za kaj več pa so vedno na voljo taksiji, ki so izjemno hitri, nanj se počaka le nekaj minut. Mesto je polno zanimivih lokacij, primernih za raziskovanje, in vedno znova odkrivaš nove skrite kotičke, ob katerih ti zastane dih.

Stanoval sem v centru mesta, v študentskem domu, ki je bil od mojega delovnega mesta oddaljen približno 10 min. S stanovanjem sem bil zelo zadovoljen, saj je nudilo vse potrebno, in nikoli ni bilo kakršnihkoli težav.

Prvi dan po prihodu v UK sem začel z delom, zato na začetku še nisem imel časa za ogled mesta. V studiu so me prijazno pričakali in mi pripravili ogled delovnega mesta. Za tem smo se pogovorili o poteku dela in na splošno o stvareh, ki se tičejo dela v studiu. Prijaznost ter dobra volja Britancev je nekaj, kar se mi je najbolj vtisnilo v spomin. Sodelavci so mi bili vedno pripravljeni pomagati, me voditi skozi delo in mi svetovati glede restavracij ter trgovin v samem mestu, kar mi je prihranilo nekaj ur iskanja za ponudbo lokalne hrane.

Za vse glasbene navdušence lahko povem, da sem se po 3 dneh dela v studiu počutil kot del ekipe, ki že nekaj let opravlja to delo v tem podjetju. S strokovnostjo in zelo dobrim poznavanjem procesa dela sem si v le treh dneh pridobil zaupanje sodelavcev in vodij, ki so mi začeli dajati odgovornejša dela, kot je samostojno vodenje projektov. Po enem tednu sem dobil ključe od studia in na projektih delal z asistentom, ki sem si ga lahko sam izbral. Delal sem vsak dan od 10.00 do 18.00. Na nekaterih projektih smo delali tudi čez vikend, vendar takrat delo ni bilo točno časovno določeno, saj smo se prilagajali glede na zmožnost prihoda glasbenikov. V času pripravništva sem bil iz studia odsoten samo dvakrat. Kar pa me sploh ni motilo, saj sem bil poln energije in vneme za delo s profesionalnimi glasbeniki.

Zelo mi je pomagalo tudi znanje iz glasbenega področja, namreč sam sem bobnar in sem zaradi tega dobil priložnost igranja bobnov na plošči, ki smo jo ustvarjali, in z nasveti pripomogel k nadaljnjemu razvoju. Nekaj projektov smo imeli tudi v Londonu, kar je bila še dodatna velika izkušnja.

To pa seveda ni pomenilo, da nisem imel časa za ogled mesta. Če so se projekti končali prej, včasih so trajali tudi samo 2 uri, sem si vzel čas za ogled in raziskovanje mesta. Oblačno, vetrovno in deževno vreme mi ni preprečilo odkrivanja skritih kotičkov mesta, saj se ta kraj popolnoma razlikuje od mest v Sloveniji in ga je vredno raziskovati tudi v slabem vremenu.

Za konec naj povem, da je na splošno celotna izkušnja potekala brez večjih težav in sem bil s pripravništvom zelo zadovoljen. Čeprav sem o studijskih zadevah vedel veliko, sem se v tem času še dodatno ogromno naučil, predvsem pa pridobil samozavest v procesu snemanja projektov s profesionalnimi glasbeniki.

Če iščeš nove izkušnje v tujem mestu, imaš rad britanski stil, raznoliko hrano in dobro zabavo, želiš delati ali študirati v zelo pestrem mednarodnem okolju, morda spremeniti pogled na življenje in preizkusiti svoje znanje v drugi državi, toplo priporočam Veliko Britanijo kot destinacijo za tvojo Erasmus mobilnost!

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.