Študentka grafičnega oblikovanja Melani na pripravništvu v Črni Gori

Grafično oblikovanje

Melani Kumin, študentka 2. letnika programa Medijska produkcija – modul grafično oblikovanje, je v okviru programa Erasmus+ odpotovala v Črno goro, kjer je v fotografskem studiu na Fakulteti za likovno umetnost Cetinje (FLU Cetinje) opravila dvomesečno praktično izobraževanje.


 

Melani je v Cetinje odpotovala konec aprila, kjer je praktično izobraževanje začela opravljati v fotografskem studiu na FLU Cetinje ter se je hkrati pričela pripravljati na oblikovalski forum FLUID, kjer je imela vlogo pomočnice pri organizaciji foruma, bila pa je tudi del oblikovalske ekipe FLUID.

V fotografskem studiu fakultete sva s tamkajšnjo študentko Anno pomagala študentom, ki so za svoje projekte potrebovali atelje. Pripravljali in urejali sva prostor, študentom sva pomagali in svetovali pri fotografiranju ter jim postavljali idealno osvetlitev, občasno pa sva studio uporabljali tudi za lastno delo.

 

 

Melani je v sklopu FLUID Workshop #10, ki je potekal od 24. do 27. oblikovala objave, plakate, letake in različne druge materiale za FLUID, pomagala je tudi pri pripravi prostorov, razstav in promociji. Sodelovala je tudi pri eni izmed več delavnic na temo tipografije, osrednje tematike letošnjega FLUID foruma:

Na delavnici tipografije smo se sprehodili po Cetinjih in iskali tipografije v cirilici. Vsak je moral izbrat eno tipografijo, ki jo je našel, jo po izbiri spremenil ter  dodati k lastni tipografiji.

 

 

Poleg delavnic so vsak dan potekala predavanja. Predavatelji so bili uspešni oblikovalci, zato so predavanja bila zelo poučna, študenti so imeli tudi možnost individualnih učnih ur. Po končanem forumu FLUID je Melani nadaljevala s pomočjo v foto studiu, prejela pa je tudi samostojne projekte; eden izmed projektov se je imenoval Mind mapping, kjer je Melani ustvarila Cetinje Adventure Story Hunt – lov na zgodbe in iskanje skritih točk po mestu s pomočjo zemljevida mesta. S pomočjo namigov, dodanih na zemljevidu je zmagovalec na koncu prejel tudi nagrado.

 

 

Drugi projekt, katerega del je bila Melani, je bila animacija kratke zgodbe, ki se bo v septembru predvajala na črnogorski televiziji, ob koncu praktičnega izobraževanja pa je sodelovala na natečaju za razvoj logotipa projekta I WILL (Inspiring Omen’s Initiative – taking for Lasting Leadership)

 

Moje praktično izobraževanje v Cetinjih je trajalo le dva meseca, vendar se glede na pridobljene izkušnje in vsa nova prijateljstva zdi, kot da je trajalo mnogo dlje. Izkušnjo Erasmus+ pripravništva bi priporočala vsem, predvsem bodočim oblikovalcem, saj tako prejmejo delovne izkušnje v novem okolju in spoznajo in sodelujejo na forumih, kot je FLUID.

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X