Oblikovanje ter predstavitev eksoskeletnega stola brez sedeža

Strojništvo

Študent: Vijin Venu Gopal

Vijin Venu Gopal je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal januarja 2022.

PDF

Diplomsko delo Vijin Venu Gopal

Raziskava v tej diplomski nalogi se nanaša na oblikovanje in uvedbo ergonomskega stola brez stola.

Ta tema mi je zelo pomagala, da sem se bolje seznanil s programsko opremo CAM-CAD, ergonomijo, anatomijo človekovega zdravja ter varnostjo pri delu in varovanjem okolja. To temo sem izbral, ker ima podjetje montažni in proizvodni oddelek.

V obeh oddelkih se večina dela opravlja v stoječem položaju. Po podatkih medicinske znanosti dolgotrajno stoječe stanje povzroča vnetje žil in povzroča začasno blokado sklepov v hrbtenici, kolkih, kolenih in stopalih.

To izboljša bolečine v mišicah, težave z bolečinami v spodnjem delu hrbta in drugo nelagodje pri zaposlenih, kar vpliva na produktivnost in dobro počutje te osebe. Potencialne težave so torej manjša proizvodnja, več časa za doseganje ciljev in več bolniških odsotnosti.

Zmanjšana produktivnost delavcev tako vodi v zmanjšanje proizvodnje in dodatne stroške ter ogroža ugled podjetja.

Uvedba tega ergonomskega stola jim bo pomagala pri lažjem delu, zmanjšala število bolniških odsotnosti in zmanjšala omejitve zmogljivosti. Stol se pritrdi na noge delavcev in oseba se lahko z njim prosto premika in sedi na njem ter dela z lahkoto.

Prav tako pomaga povečati produktivnost delavca in zagotavlja neutrudno delovno vzdušje. S tem bomo nadomestili običajen stol in tako zagotovili boljše upravljanje s prostorom. Poleg tega ga lahko uporabimo tudi tam, kamor običajni stoli ne morejo priti.

To je teoretično diplomsko delo z opisno metodo dela. Uporabljen je bil sistematičen pristop iskanja literature. Podrobno je razložena ergonomija in njene veje, razložene pa so tudi prednosti in prihodnje možnosti eksoskeletov.

Opravljen je bil opisni pregled, da bi odkrili povečanje produktivnosti in delavčeve delazmožnosti v povezavi z ergonomijo. V tem poglavju je opisana metodologija, uporabljena za iskanje literature.

Pridobljeni rezultati raziskave naj bi povečali produktivnost in delavnost delavca. Pričakuje se 20- 25-odstotno povečanje delavčeve delazmožnosti ter 50-odstotno zmanjšanje fizične in psihične utrujenosti delavca.

Ta raziskava omogoča tudi vpogled v prihodnje področje uporabe mehatronskega eksoskeleta in protetike, ki jo upravljajo možgani.

Diplomsko delo Vijin Venu Gopal

PDF

Diplomsko delo Vijin Venu Gopal

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X