Električna vozila ter njihov vpliv na gospodarstvo

Komercialist

Študent: Tilen Vajs

Tilen Vajs je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Ekonomist - modul Komercialist. Svoje diplomsko delo je zagovarjal februarja 2023.

PDF

Diplomsko delo Tilen Vajs

Osnovna hipoteza diplomskega dela je, da električni avtomobili bolj pripomorejo k okrevanju gospodarstva kot avtomobili na pogonska goriva. To smo ugotavljali ter predstavili s SWOT analizo. V diplomskem delu sem predstavil svoje mnenje o električnih avtomobilih ter njihovi prihodnosti.

Ugotavljal sem, ali je Evropska unija pripravljena na ukinitev prodaje avtomobilov s pogonskimi gorivi in kako bo to pripomoglo k okrevanju gospodarstva. Analiziral sem, kako je epidemija covid-19 ter ruska-ukrajinska vojna vplivala na nabavo materialov za izdelavo električnih vozil ter kako je tudi to posledično vplivalo na prodajo le- teh.

S pomočjo anket sem zbral ter analiziral podatke, s katerimi sem ugotovil, če je nakup vrste avtomobila odvisen od spola. Predstavil sem, kako so se podjetja pripravila na še kak nepredvidljiv dogodek, kot sta vojna ali virus.

Večina velikih avtomobilskih podjetij je zaradi pomanjkanja zunanjih delov začela sama proizvajati veliko več delov, da niso več tako odvisni od sodelovanja z drugimi podjetji. V diplomskem delu sem tudi opisal začetek podjetja Tesla ter katere modele trenutno prodajajo.

Kot vsi vemo, je Tesla eno izmed glavnih podjetij, ko se govori o električnih vozilih. Njihov plan pa je tudi, da razširijo prodajo vozil ter solarnih celic po celotnem svetu, če bo le-to mogoče. Zanimanje za nakup električnih vozil se je močno dvignilo, ko je podjetje Tesla predstavilo svoje prvo električno vozilo, ki je dosegalo zmogljivosti vozil na pogonska goriva.

Med pandemijo covid-19 je imela celotna avtomobilska industrija probleme z nabavo čipov, saj so skoraj vsa avtomobilska podjetja naročevala čipe pri istem proizvajalcu.

Ta pa je moral  zaustaviti proizvodnjo med izbruhom pandemije covid-19, posledično je bilo zaradi tega veliko pomanjkanje čipov, ne samo v avtomobilski industriji, ampak tudi pri izdelavi elektronskih naprav, kot so telefoni, konzole, računalniki.

V diplomskem delu smo s proučevanjem literature spoznali, kako dolgo naj bi še trajalo pomanjkanje čipov. Naredili smo SWOT analizo, v kateri smo primerjali električna vozila z vozili na pogonska goriva.

Proučili smo tudi, kaj je bil glavni razlog za pomanjkanje zalog vozil med epidemijo covid-19 ter med rusko-ukrajinsko vojno. V diplomskem delu smo tudi opravili primerjavo prodaje električnih vozil v Sloveniji in v drugih državah Evropske unije.


 

Diplomsko delo Tilen Vajs

PDF

Diplomsko delo Tilen Vajs

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X