Izboljšava ciklonske odsesovalne naprave na žagi Elhaus

Strojništvo

Študent: Sašo Pliberšek

Sašo Pliberšek je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal v avgustu 2023.

PDF

Diplomsko delo Sašo Pliberšek

V današnjih časih se v proizvodnji velikokrat zahteva inovativnost in samo prilagajanje pri iskanju rešitev, s katerimi dosežemo večjo kvaliteto ter večjo produktivnost pri izdelavi končnega produkta.

Večina izdelkov gre skozi različne postopke obdelave, s katerimi dosežemo željeno lastnost produkta, vendar se s tem tudi povečuje količina izmeta, saj z večimi različnimi strojnimi obdelavami, ki jih opravimo na produktu, vedno povečamo možnost za kakšno napako ali poškodbo.

Za proizvodnjo je značilno, da podjetja prejemajo naročila naključno v zvezi s potrebami naročnikov in v odvisnosti od samega trga. V avtomobilski industriji je po navadi tako, da se uporablja sistem »ravno ob pravem času«. Produkt se dostavi v podjetje ravno takrat, ko se potrebuje in se ne skladišči, s tem se pridobi veliko prostora pri skladiščenju, kar predstavlja logistično velik zalogaj za vsa podjetja, ki takšne produkte izdelujejo.

Podjetje Impol večino končnih produktov izdeluje ravno za avtomobilsko industrijo, zato je podjetje vedno v časovni in logistični vojni, kjer je najpomembnejše, da se naročila izdelajo v pravem času ter v čim višji kakovostni meri in seveda v ustrezni kakovosti.

Aluminij danes sodi med najbolj zaželene kovine na svetu. Kovino najdemo v industriji vozil, denarju, gradbeništvu, glasbilih, električnih vodnikih, gospodinjskih pripomočkih, embalaži in drugih. V diplomskem delu bom obrazložil, kako podjetje Impol preoblikuje aluminijaste zlitine v palice in profile. Svojo pozornost bom usmeril v ciklonsko odsesovalno napravo na strojni žagi Elhaus, ki je del 55 MN direktne stiskalne.

Sam na tem delovnem mestu ne delam, vendar sem sodeloval pri sami optimizaciji tega delovnega stroja, v manjši ekipi, ki je bila namenjena temu, da čimprej reši težave z odsesavanjem aluminijastih opilkov. Ključni namen moje naloge je, da predstavim, kako smo zmanjšali mrtvi čas, izboljšali kvaliteto produkta in izboljšali varnost na delovnem mestu. Ta projekt smo izvajali skupaj z operaterji tega stroja, s katerimi smo testirali razne rešitve, ki bi naj izboljšale sistem odsesavanja.

Pri tem projektu smo preizkušali učinkovitost novega tipa žaginega lista, s katerim smo dosegli boljšo kakovost odreza. Izboljšali smo sistem izvajanja TPM aktivnosti in s tem omogočili dolgoročno razbremenjenost operaterja stroja.

Z raznimi posodobitvami na žagi v kombinaciji z novim žaginim listom in s posodobitvijo izvajanja TPM aktivnosti, smo drastično zmanjšali mrtvi čas ter stroške, vezane z vzdrževanjem stroja.


 

Diplomsko delo Sašo Pliberšek

PDF

Diplomsko delo Sašo Pliberšek

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X