Izboljšava ravnosti izdelkov z vpeljavo procesa ohlajanja po umetnem staranju

Strojništvo

Študent: Klemen Sternad

Klemen Sternad je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal julija 2022.

PDF

Diplomsko delo Klemen Sternad

Današnja proizvodnja zahteva veliko inovativnosti in prilagodljivosti, še več pa enostavnih rešitev, ki pripomorejo h kvalitetni, k hitrejši in cenejši izdelavi.

Veliko izdelkov zahteva dolgo in kompleksno izdelavo zaradi lastnosti, ki so pričakovane na koncu obdelave, kar seveda oteži proces izdelave in zahteva obdelavo na več operacijah oz. strojih. S tem podaljšujemo čas izdelave in povečujemo količino izmeta zaradi same obdelave.

Seveda je z več operacijami povečana tudi možnost napak ali poškodb, ki lahko dodatno povzročajo izmet in zahtevajo drago kontrolo.

V ta namen bomo v delu raziskovali vpliv podaljšanega ohlajanja na koncu postopka umetnega staranja izdelka iz aluminijeve zlitine EN AW-6082. Izdelek je palica premera 14,1 mm in dolžine 3000 mm, ki med postopkom umetnega staranja izgubi predpisano ravnost in se ukrivi.

Zaradi tega pojava je potrebna dodatna operacija ponovnega ravnanja po toplotni obdelavi, ki podaljšuje proces izdelave. Problem nastane tudi pri končnem razrezu materiala, saj razrez zaradi popačenja začetka in konca palice pri valjčnem ravnanju ni mogoč na isti liniji.

Tako je po ponovnem ravnanju potreben še razrez na končno dolžino, zato smo primorani material obdelovati na dveh dodatnih operacijah. Ponovno ravnanje se izvaja na stroju, ki ni del tegalne linije, kar povzroča še dodatne logistične težave.

Pri dodatnem transportu in manipulaciji z materialom nastaja tudi večna možnost nastanka poškodb na materialu.

V diplomskem delu bomo predstavili preizkus počasnejšega ohlajanja materiala po končanem postopku in vplive ohlajanja na ravnost materiala. Iz različnih virov bomo preučili možne pojave v materialu, ki lahko povzročijo krivljenje materiala med samim postopkom toplotne obdelave.

Namen raziskave je ohraniti čim boljšo ravnost med postopkom umetnega staranja in s tem zmanjšati potrebo po ponovnem ravnanju izdelkov, ki so že toplotno obdelani. S tem bi skrajšali proizvodni proces, saj bi zmanjšali ali pa celo izničili potrebo po ponovnem ravnanju materiala po končani toplotni obdelavi.

Na materialu bomo opravili meritev ravnosti, kar nam bo omogočalo primerjavo med obema postopkoma. S to primerjavo bomo lahko ugotavljali vpliv ohlajanja na material in smiselnost vpeljave ohlajanja v sam proces.

Diplomsko delo Klemen Sternad

PDF

Diplomsko delo Klemen Sternad

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.