Izdelava 3D tiskalnika

Strojništvo

Študent: Lucijan Katan

Lucijan Katan je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal septembra 2021.

PDF

Diplomsko delo Lucijan Katan

V diplomskem delu je obravnavana izdelava 3D-tiskalnika glede na razmerje med ceno in kakovostjo. Opisani so proces izdelave in deli, ki so bili uporabljeni, poleg tega je podana razlaga, kako sem uporabil posamezne komponente pri sestavi tiskalnika.

Namen dela je pokazati, da lahko naredimo 3D-tiskalnik sami. Tak je tudi cenovno ugodnejši in ima prav tako več možnosti za nadgradnjo.

Začetek 3D-tiskanja je vplival na vse vidike industrije kot tudi na celotno sodobno družbo. 3D-tisk je proces tiskanja materialov, iz katerih nastane fizičen, oprijemljiv predmet, ki mu lahko izmerimo prostornino, torej je tridimenzionalen.

Tiska se lahko z raznolikimi materiali, saj uporabljamo od plastike do kovin. Tehnologija postaja vse bolj uveljavljena, saj pri izdelavi izdelka ni odpadnega materiala in je prijaznejša okolju v primerjavi s tradicionalnimi metodami izdelave, kot je npr. struženje.

Odkriva se tudi vedno več možnosti uporabe v veliko panogah, kot so medicina, prehrambna industrija, letalska industrija ipd. V diplomskem delu sem se osredotočil na pogosta vprašanja, kot so: »ali je mogoče izdelati 3D-tiskalnik cenovno ugodno in ali je mogoče natisniti izboljšave in jih uporabiti na 3D-tiskalniku?«.

V delu pričnemo s predstavitvijo 3D-tiskanja; poudarek je na 3D-tiskanju in namenu 3D tiskanih stvari. Sledi zgodovina razvoja 3D-tiskalnikov. Ta bo v pomoč pri opredelitvi področja in pri izboljšavah, ki so bile že izvedene oziroma uporabljene na 3D-tiskalnikih skozi čas.

Predstavljena je tudi zgodovina tehnologije 3D-tiska. Nato so predstavljeni 3D-tiskalniki na splošno: opisane so vrste 3D-tiskalnikov, razlike v izdelavi, razlike v namenu uporabe, materiali oziroma filamenti, s katerimi lahko tiskamo, nazadnje pa so predstavljene še slabosti in prednosti 3D-tiskanja.

Ob tem so opisana področja in prihodnost 3D-tiskanja v različnih panogah. Na osnovi vseh zbranih informacij in tehnične zasnove se lahko nato lotim izdelave 3D-tiskalnika.

Pri tem bodo opisane komponente, ki sem jih vključil v 3D-tiskalnik, podana bo razlaga, zakaj sem jih kupil, in navedena bo njihova tehnična specifikacija.

Postopek izdelave bo napisan po korakih, ki sem si jih zadal za lažjo in bolj učinkovito sestavo 3D-tiskalnika.

Po izdelavi tiskalnika bom predstavil še tiskanje izdelka in možnosti izboljšav za nastali tiskalnik.

Rezultat dela je kakovostno izdelan 3D-tiskalnik, katerega izdelava je hkrati cenovno ugodna. S tem tiskalnikom lahko tiskamo doma z različnimi filamenti in ga lahko tudi nadgrajujemo.

Diplomsko delo Lucijan Katan

PDF

Diplomsko delo Lucijan Katan

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.