Izdelava scenarija na podlagi raziskovalne metodologije

Video produkcija

Študent: Gregor Zorič

Gregor Zorič je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija - modul Video produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal septembra 2021.

PDF

Diplomsko delo Gregor Zorič

Že od samega začetka človeštva se ljudje soočajo z različnimi življenjskimi težavami, z preživetjem, konstantnim in groznim občutkom, da je izumrtje neizogibno in le čaka, da se uresniči. Vendarle, ko smo se vsak dan soočali z kruto resnico, je bilo življenje veliko preprostejše razumeti.

Obstoj smo znali ceniti in ker nam je bil toliko bolj pri srcu, smo bili tudi bolj povezani, ter v skladu z naravo. Zaradi začetnih civilizacij, smo se ljudje morali najprej prilagoditi sprva kot pavlovska bitja.

Torej, s ponavljajočimi, redundantnimi opravili in nalogami, na katera smo do danes, skoraj da pozabili. Kljub vsemu, nekatere ideje še danes živijo z nami, saj zastavljeni arhetipi praktično ostajajo nespremenjeni, vendar tam kjer je volja je pot in nekaj iskalcev resnice, se je na duhovno pot podalo z razlogom ozaveščanja, preteklosti, prihodnosti in sedanjosti.

Ta želja je podobna hrepenenju, osnovnih potreb preživetja, katera so nam površinsko najbolj znana. To so: (zrak, žeja, lakota, spanec, ter občutek pripadanja.) To hrepenenje o katerem govorim, je seveda hrepenenje po namenu in brezkompromisni resnici.

Od začetka vesolja je vse imelo dodeljeno svojo vlogo, gledano iz mehanističnega stališča, le-to vesolje je imelo ravno prave komponente, da je lahko začelo delovati kot popoln stroj. Toda, tudi stroj mora imeti namen, kateri prav zagotovo služi večjemu namenu in je racionalnemu umu zato nedoumljiv.

V primeru, da to ne bi bilo mogoče, stroj ne bi več poganjal in zato bi ga bilo potrebno obnavljati, dokler ne bi bil zopet v popolni funkciji. Tudi racionalni um mora nekako delovati, kljub svoji kontradiktornosti in dvomljivemu razmišljanju, intelekt ne glede na to, vseeno najde svoj način dela.

Nevarno, a tudi odgovorno je biti človek, kajti vse je prišlo iz misli, abstraktnega in se manifestiralo v oprijemljivo. Kar poznamo danes kot znanje in vtisi, je bilo skrbno oblikovano v več milijard let zapletenih univerzalnih procesov aktivnega razvoja od njegovega nastanka.

Nobeden od teh procesov nam tega ne očita, kajti na srečo, smo tudi mi bili del načrta. Ker smo ozaveščeno vesolje v človeškem telesu, so s tem prišle tudi prednosti, kjer imamo moč razpolaganja vseh kvalitet, katera vesolje vsebuje, kar je tudi odraz njegove popolne zasnove.

Kolektivna zavest se je najprej rodila pri prvotnih čutečih bitjih in se razvijala skupaj s človeštvom. Našli smo razlog za raziskovanje tega vesolja v sebi in s pripovedovanjem se je ta modrost, znatno razširila.

Skozi zgodovino so civilizacije svoje starodavno znanje pripovedništva, skrivali in skrbno varovali. Tako se je z izpopolnjevanjem pripovedništva, s simboličnimi sporočili in prirojenimi, moralnimi nauki, rodila umetnost.

Prav tako ni naključje, da je bil namen umetnosti ravno to, da pripomore k dojemanju abstraktnosti in iskanju abstraktu mest in namena v svetu.

Diplomsko delo Gregor Zorič

PDF

Diplomsko delo Gregor Zorič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X