Izdelava vpenjalne priprave za graviranje

Strojništvo

Študent: Nataša Naveršnik

Nataša Naveršnik je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjala marca 2021.

PDF

Diplomsko delo Nataša Naveršnik

V diplomskem delu so predstavljeni razlogi za izdelavo nove vpenjalne priprave in njen razvoj. Izdelovali bomo aluminijaste ročaje za hladilnik. Izkazalo se je, da star način vpenjanja ne dosega več zastavljenih ciljev. Zaradi povečanih letnih naročil in prevelike količine izmeta oz. popravil zaradi odtisov in poškodb med izdelavo, smo bili primorani spremeniti tehnologijo vpenjanja in izdelave obdelovancev.

Pri snovanju vpenjalne priprave smo se odločili, da združimo dve operaciji, in sicer obdelavo ter graviranje na CNC obdelovalnem centru. Za združitev dveh operacij smo se odločili zaradi slabše gravure, ki smo jo izvajali na gravirnem stroju, ker so bili obdelovanci mastni, gravura pa neenakomerna, smo težje dosegali tolerance. Problem nam predstavlja tudi okvara gravirnega stroja, za kar nimamo alternative.

Z novo vpenjalno pripravo smo pridobili stabilnejši, zanesljivejši in natančnejši proces. Pri tem smo prihranili na času, ki je namenjen nastavljanju priprave na stroj, strošek izmeta in popravil se je zmanjšal, poškodbe obdelovancev so manjše. Obdeluje se pet kosov hkrati (prej trije), kar iz ergonomskega vidika predstavlja manj napora za delavca.

V diplomskem delu smo opisali potek izdelave vpenjalne priprave, od same ideje do analize stroškov, snovanja priprave, izdelave do prevzema na redno proizvodnjo, ko je dokumentacija urejena.

Pri samem razvoju vpenjalne priprave smo prišli do zaključka, da za stabilni proces ni dovolj samo odlično zasnovana in konstruirana priprava. Kvaliteta je odvisna od odgovornosti in natančnosti operaterja, kvalitete orodja, kvalitete materiala, načina odlaganja obdelovancev do naslednje faze in odgovornosti do obdelovancev vseh zaposlenih, ki rokujejo z njimi v vseh fazah obdelave.

Diplomsko delo Nataša Naveršnik

PDF

Diplomsko delo Nataša Naveršnik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.