Izolacijski sistemi za poševne strehe

Gradbeništvo

Študent: Samo Šabeder

Samo Šabeder je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal aprila 2023.

PDF

Diplomsko delo Samo Šabeder

Razumeti streho pomeni razumeti, da streha ni samo strešna kritina, temveč veliko kompleksnejši sistem. S kvalitetno streho si zagotovimo ustrezne bivalne pogoje. Velikokrat napačna izbira plasti strehe, razlike med zunanjo in notranjo temperaturo ter zračno vlago povzročijo poškodbe strehe.

Ob vse pogostejših obnovah streh v zadnjih desetletjih se vzporedno pojavlja vedno več rešitev. Velikokrat so v ospredju stroški: bolj kot je konstrukcija ekonomična, večja je verjetnost, da bo uporabljena. V ekonomskem smislu je to večinoma tudi najbolj primerna rešitev, saj je gledana samo z vidika stroškov.

Z vidika gradbeništva je pa veliko bolj primerno, da gledamo na dolgotrajnost in kvalitetno izvedbo, saj se z njo skozi leta prihrani tudi veliko denarja, ki bi drugače bil porabljen za ogrevanje neprimerno izoliranih prostorov ter sanacije in obnove sistemov. To je vsekakor bistven vidik, vendar pa je vseeno treba upoštevati standarde in strokovna pravila.

Dober toplotni izolacijski sistem zahteva predvsem zrakotesnost izolacijskega sloja, saj je stopnja zrakotesnosti bistvena kakovostna lastnost stanovanjskega objekta.

Vrste strešnih konstrukcij, razumevanje poti vlage, nastajanje toplotnih mostov, opis sekundarne kritine sistema ali podkrova ter kdaj uporabiti parno oviro ali parno zaporo, so vprašanja, ki so odgovorjena v tem diplomskem delu. Opisane so tudi neto ničelna prihodnost gradbene industrije ter lastne izkušnje večletnega krovca; navedeni so tudi praktičnimi primeri, ki smo jih v podjetju obravnavali.

Poznamo različne izolacije materiale: organske, mineralne, sintetične. Vse tri vrste izpolnjujejo tehnične zahteve učinkovite rabe in rabe obnovljenih virov. Odpirajo se vprašanja glede lastnosti, požarne zaščite, ekologije in stroškov. Vsak projekt ima svoje specifike, tudi z enakimi izolacijskimi lastnostmi so lahko različni izolacijski materiali zelo različni glede splošne energetske bilance, trajnosti, stroškov in požarne zaščite. Dotaknemo se tudi primerne izbire toplotne izolaciji glede na objekt.

Če pa na stavbo gledamo kot na celoto bivalne kakovosti, oskrbe in poznejšega recikliranja, dopolnjeno z ustrezno energijsko in CO2 bilanco stavbe, pridemo do jasnega zaključka, da je kvalitetna in trajnostna gradnja prava smer.


 

Diplomsko delo Samo Šabeder

PDF

Diplomsko delo Samo Šabeder

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X