Konkurenčne prednosti hitre pošte in analiza konkurenc

Komercialist

Študent: Mojmir Bračko

Mojmir Bračko je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Ekonomist - modul Tehnični komercialist. Svoje diplomsko delo je zagovarjal avgusta 2021.

PDF

Diplomsko delo Mojmir Bračko

Diplomsko delo obravnava in proučuje storitev Hitra pošta Pošte Slovenije, d.o.o. V diplomskem delu bomo predstavili podjetje Pošta Slovenije, d.o.o. in že obstoječo ponudbo v segmentu hitre pošte.

V praktičnem delu diplomskega dela bom primerjal in analiziral konkurenčna podjetja ter skušal poiskati konkurenčne prednosti, ki jih ima storitev Hitra pošta Pošte Slovenije, d.o.o.

S SWOT analizo bom izpostavil prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti, ki jih vidimo pri izvajanju oz. prihodnjem izvajanju storitev, ki sodijo v segment hitre pošte.

Predstavil bom potencialno priložnost, ki jo ponuja inovativni in tehnološko novejši pristop pri dostavi pošiljk z brezpilotnim letalnikom – dronom.

Čista tehnologija, kamor sodijo tudi brezpilotni letalniki je prihodnost in uvajanje te v poslovanje podjetja, predstavlja veliko konkurenčno prednost podjetja.

Prav tako bom predstavil uvedbo nove oz. izboljšane storitve dostave hitre pošte znotraj mest, in sicer s kolesi. V nadaljevanju bom predstavil tudi, v sklopu krovne teme upravljanja s talenti, kakšne karakteristike naj bi imeli kadri, ki bodo opravljali te nove, inovativne storitve.

Danes so namreč kadri ključnega pomena za podjetja, saj s svojo fleksibilnostjo in zavzetostjo močno pripomorejo k uspehu podjetja na trgu.

Hitra in zanesljiva dostava pa je eden izmed ključnih dejavnikov za poslovni uspeh podjetij tako na notranjem kot na mednarodnem trgu.

Ta hitra in zanesljiva dostava pomeni v današnjem času velik izziv, saj je izbruh virusa SARS-CoV-2 precej posegel na ta segment in upočasnil dostavo.

Cilj podjetij, ki se ukvarjajo s tovrstno dostavo pa je premagovanje ovir, ki jih uvajajo posamične države.

Ustanavljajo se vedno nova podjetja, ki izkoristijo priložnosti in poleg svojih osnovnih dejavnosti opravljajo tudi prenos določenih izdelkov ter s tem postajajo konkurenčna vsem ostalim ponudnikom v segmentu ekspresne dostave pošiljk.

V diplomskem delu se bom osredotočil predvsem na ta segment oz. ga bom bolje predstavil in skušal prikazati, kako bi lahko Pošta Slovenije, d.o.o. konkurirala novim ponudnikom.

Diplomsko delo Mojmir Bračko

PDF

Diplomsko delo Mojmir Bračko

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.