Koordinatni merilni stroj (CMM) pri spreminjanju delov

Strojništvo

Študent: Ikesh Maharjan

Ikesh Maharjan je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal decembra 2021.

PDF

Diplomsko delo Ikesh Maharjan

V diplomski nalogi gre za zaplet ter rešitev pri projektu spreminjanja delov s pomočjo 3D merilnega sistema (CMM). Glavna vizija te raziskave je izdelava natančnih modificiranih delov, ki ohranjajo zahtevano kakovost, da bi se zmanjšala reklamacija in ravnanje z odpadnim materialom.

V zvezi s primarnim namenom raziskave je treba poudariti, da podjetje skozi vso leto prejema zadostno število projektov modifikacije delov za tovornjake Mercedes (Unimog in Zetros).

Vključuje majhne in velike rezervne dele, ki jih modificiramo s težkimi stroji za štancanje, laserskim rezanjem in upogibanjem. Tako je glavni cilj izboljšati tiste dele, ki nam pomagajo pri sestavljanju v nadaljnjih postopkih. Po drugi strani pa se s tem zmanjšujeta predelava in stroški proizvodnje.

Osnovni raziskovalni metodi, uporabljeni pri tem projektu, sta bili primarna in sekundarna raziskava. Ker gre za moje lastne izkušnje na sorodnem področju, je bil glavni vir tega projekta primarna raziskava, ki se je soočala s problemi v realnem času in njihovimi rešitvami.

Sekundarne raziskovalne metode, kot so knjige, članki in spletni podatki, so bile večinoma uporabljene za teoretično predstavitev v raziskavi. Ta vključuje uvod in sedanje stanje podjetja, opis in uporabo stroja CMM, obratno inženirstvo, geometrijsko natančnost delov za zmanjšanje nadaljnjih zapletov.

Eksperimentalni del vključuje tekoči postopek spreminjanja, izvajanje novega načrta in sistema, programiranje meritev in nova prijemala, zasnovana za 3D-meritve. CMM je zelo pomembna naprava ali stroj v proizvodnem procesu podjetja.

Ta stroj je veliko bolj zanesljiv za obratno inženirstvo, digitalno merjenje, primerjavo CAD itd. V zvezi s projektom modifikacije je dokumentacija s poročilom o 3D-meritvah modificiranega dela v okviru dane tolerance zelo pomembna za prejem končnega plačila ali dokončanje projekta.

S to raziskavo zmanjšamo čas merjenja dela in pričakujemo boljšo kakovost delov ter zmanjšanje reklamacij za vsaj 40 %. Prav tako bomo nadzorovali proizvodne stroške z manjšim številom ostankov in lažjim sestavljanjem, s čimer bomo porabili manj časa.

Diplomsko delo Ikesh Maharjan

PDF

Diplomsko delo Ikesh Maharjan

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X