Medijska interpretacija urbanih prebivališč prihodnosti

Grafično oblikovanje

Študent: Žan Bedenik

Žan Bedenik je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal v maju 2023.

PDF

Diplomsko delo Žan Bedenik

Tema moje diplomske naloge je osredotočena na medijsko interpretacijo urbanih prebivališč prihodnosti. V okviru tega sem raziskoval možnosti vključevanja elementov samozadostnosti v urbano okolje, ki so tesno povezani z lokacijo stavbe, njenim namenom ter izboljšavami, ki bi jih lahko vnesli v njen dizajn.

Kot del svojega projekta sem preuredil neizkoriščene prostore v skupne sobe, kar je privedlo do boljše izrabe prostora. To sem nadgradil z uporabo zelene fasade, ki je v poletnih mesecih hladila notranjost stavbe, pozimi pa jo grela. Poleg tega sem na strehi stavbe vgradil vrt, ki je bil neposredno povezan z vetrnimi in sončnimi elektrarnami. To je omogočilo uporabo tehnoloških napredkov tudi v samih stanovanjih.

V projektno zasnovo sem vključil tudi »pametno mrežo«, ki povezuje celotno stavbo in omogoča uporabo pametnega hišnega sistema, ki izključuje tradicionalne elemente stanovanj. Ta pristop je prispeval k prodajni moči projekta, kar sem še okrepil z uporabo medijskih komunikacij in tehnoloških napredkov, ter jih vključil v vizijo prihodnosti prodaje nepremičnin.

Za dosego želenega cilja raziskave sem opravil obsežne raziskave po spletu in knjigah ter pridobil mešane odzive in mnenja prebivalcev stanovanjskega objekta. Rezultati raziskav so segali od fikcijskih žanrov do vsakdanjega socialnega življenja ljudi kot skupnosti.

Hkrati pa se sprašujem, kako lahko oblikovanje trajnostnih in okolju prijaznih rešitev prispeva k reševanju podnebnih izzivov.

Z osredotočanjem na vlogo umetnosti in oblikovanja v odzivu na podnebno krizo želim prispevati k razpravi o tem, kako lahko kreativnost in inovativnost prispevata k bolj trajnostni prihodnosti. Celoten projekt vključuje raznovrstne dodelave že obstoječih praks, ki sem jih združil v scenarij prihodnosti, kjer je vse to mogoče.

Poleg tega sem uporabil tudi najnovejše tehnološke napredke, ki sem jih vključil v sami komunikaciji izdelka, ter uporabil samozadostnost kot glavni koncept v mojem projektu. Na koncu pa je tu še aspekt samega števila prebivalcev, ki bi lahko izkusili in se prilagodili tej spremembi v načinu bivanja.


Diplomsko delo Žan Bedenik

PDF

Diplomsko delo Žan Bedenik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X