Oblikovanje zvočnega medija za področje narodnozabavne glasbe

Grafično oblikovanje

Študent: Tina Vinter

Tina Vinter je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjala v maju 2022.

PDF

Diplomsko delo Tina Vinter

Za diplomsko delo sem si izbrala delo, ki opisuje tako del mojega zasebnega življenja kot tudi delovnega.

Že iz naslova lahko razberemo, da gre za petje v narodno-zabavni skupini oziroma ansamblu ter grafičnem oblikovanju, ki ga poklicno opravljam v podjetju mojih staršev. Vesela sem, da sta petje in grafično oblikovanje del mojega življenja, saj me je ravno to privedlo do ideje za pisanje diplomskega dela.

V diplomskem delu bom opisovala nastanek in razvoj oblikovanja nosilcev zvoka. Usmerila se bom na zgoščenke, nekaj malega tudi na »trendovske« vinilne plošče. Zelo vesela sem, da mi je teorija tega področja zelo jasna, saj jo spoznavam tudi v realnem okolju z realnimi ljudmi.

Zato sem se posledično odločila za oblikovanje nosilca zvoka (zgoščenke), ki je projektno delo pod vodstvom učitelja narodno-zabavne glasbe Mitje Mastnaka.

Zgoščenka bo jubilejna, saj bo na tem CD-ju sodelovalo kar nekaj različnih glasbenikov in glasbenic, s katerimi bomo priredili ali ponovno posneli slovenske narodno-zabavne skladbe iz zakladnice. Imenovala se bo po ansamblu, ki je obstajal nekaj let nazaj in danes žal ni več dejaven.

Gospod si je naslov ustvaril kot vrnitev in obuditev ansambla ter Avsenikovega sloga petja ter igranja. Zgoščenka naj bi se imenovala Mitja kvintet, spet …

Ker pa v projektu sodelujem tudi sama, kot pevka, daje to oblikovanje in pisanje diplomskega dela še večjo težo in pomembnost samemu projektu kot tudi končnemu izdelku oziroma rezultatu raziskovanja ter končnega ustvarjanja.

Projekta sem se najprej lotila po metodi raziskovanja, preučila sem sam začetek ustvarjanja in razvoja nosilcev zvoka na slovenskih tleh in tudi v tujini.

Nato sem se postopoma začela obračati na narodno-zabavno zvrst, saj so ravno Avseniki najprej prinesli v Slovenijo tipični narodno-zabavni stil. Avseniki so izumitelji tega sloga.

Nato sem se v tem poglavju obrnila na etnološko povezanost − pod to smatram vzorce in motive, ki so se vedno znova pojavljali na zgoščenkah narodno-zabavne glasbe. Ko sem zgodovino preučila, sem se lotila idejne zasnove oblikovanja.

Tukaj sem se posvetovala z gospodom Mitjo, s katerim sva predebatirala želje ter zamisli, ki ustrezajo času, v katerem živimo. Po temeljiti zasnovi sem se lotila oblikovanja v Adobe programih. Ko sem izdelek oblikovala do konca, sem spisala sklepne besede ter izdelek pokazala naročniku in mentorju.


Grafična podoba zgoščenke:

Diplomsko delo Tina Vinter

PDF

Diplomsko delo Tina Vinter

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.