Optimizacija tehnologije izdelave visokotlačnega ventila

Strojništvo

Študent: Dušan Jovanović

Dušan Jovanović je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal v februarju 2024.

PDF

Diplomsko delo Dušan Jovanović

Na začetku samega diplomskega dela vas bom seznanil z izbrano temo oziroma diplomskim delom z naslovom „Optimizacija tehnologije izdelave ohišja visokotlačnega ventila“.

Diplomsko delo obravnava preiskavo, prezentacijo in značilnosti ventilov. V diplomskem delu poudarjamo optimizacijo tehnologije izdelave ohišja visokotlačnega ventila.

Na samem začetku bomo pojasnili, kaj so to ohišja ventila in kakšen je njihov namen. Ohišje je glavni del ventila, ki ima komponente za regulacijo fluida pod zvišanim tlakom. Visokotlačni ventil se uporablja predvsem v sektorjih velikih industrij, ki se ukvarajo s plini, nafto, energetiko, kemijsko industrijo,vodo idr.

Ko pride do varnega in kakovostnega izdelka, potrebujemo tudi nove tehnologije izdelave, kar pomeni, da obravnavamo tudi krovno temo „DIGITALIZACIJA“.

Skladno z omenjenim ima optimizacija tehnologije izdelave ohišja visokotlačnih ventilov za cilj prikazati nadgradnjo starih metod z novostmi zaradi izboljšanja kakovosti, učinkovitosti, časa izdelave in same cene izdelka – prihraniti čas; kako z uporabo  CNC-stroja in spremembo materiala dosežemo izboljšane procese.

Optimizacija lahko prav tako vsebuje uporabo sodobnih metod: dizajniranje, simulacijo, izbiro materiala in proces izdelave.

Z uspešno optimizacijo dosežemo izboljšane rezultate daljše dobe uporabnosti visokotlačnih ventilov in znižanje stroškov izdelave; s tem dosežemo posebno mesto na trgu in postanemo konkurenčni ali dobimo prednost podjetja, ki se ukvarja z izdelavo teh ventilov.

Skupno gledano bo to diplomsko delo ne samo prikazalo, temveč tudi pomagalo, da vsakemu od nas predstavi slikovit proces optimizacije enega izdelka; v našem primeru optimizacije tehnologije izdelave ohišja visokotlačnih ventilov. Rezultati same preiskave bodo lahko predstavljali širok pomen za industrijo in smernice za daljše raziskave in primere novih tehnologij za izdelavo več različnih izdelkov.


 

Diplomsko delo Dušan Jovanović

PDF

Diplomsko delo Dušan Jovanović

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X