Predstavitev načrtovanja in izdelave spletne trgovine

Spletna produkcija

Študent: Matic Hauptman

Matic Hauptman je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija - modul Spletna produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal maja 2022.

PDF

Diplomsko delo Matic Hauptman

V diplomskem delu smo opisali proces izdelave spletne trgovine za podjetje Vulcana Art. Lastnica podjetja je Danuška Hauptman, ki se ukvarja z izdelavo ročno izdelanih modnih dodatkov, predvsem nakitom. Ker še ni imela izdelane spletne trgovine, smo se odločili za njeno izdelavo.

To bo pripomoglo k prepoznavnosti podjetja in pospešitvi prodaje izdelkov. Pozorni smo bili tudi na to, da bomo spletno trgovino postavili tako, da jo bo tudi lastnica znala upravljati in jo posodabljati. Namen diplomskega dela je bil predstaviti postopek, ki smo ga izbrali za izdelavo spletne trgovine.

Med raziskovanjem in izdelavo spletne trgovine smo želeli pridobiti tudi čim več izkušenj na področju spletnega oblikovanja. V prvem sklopu diplomskega dela smo predstavili teoretične osnove spletnih trgovin in katero orodje smo uporabili za izdelavo le-te.

Opisali smo ključne elemente, ki jih mora uspešna spletna trgovina vsebovati. Vizualizacija ima velik vpliv na našo odločitev, ali bomo kot uporabnik na spletnem mestu ostali, zato smo se odločili to temo bolje raziskati in opisati.

Raziskali smo in predstavili, kako barva, kontrast in prostor vplivajo na uporabniško izkušnjo ob obisku spletne strani ter kako mora stran delovati in biti odzivna na različnih napravah.

Pri tem smo se tudi osredotočili na to, kako različni elementi spletnega oblikovanja, kot so tipografija, vzorci, odzivnost in barve, ustvarijo celoto za prikazovanje spletne vsebine na danem spletnem mestu.

Raziskali in predstavili smo tudi, kakšen vpliv ima tehnologija v umetnosti in oblikovanju ter kako so se spremenili načini izdelovanja spletnih strani čez leta. Kot ključno programsko opremo smo uporabili Photoshop, WordPress, Elementor in Woocommerce.

S tem programskim orodjem smo opravili večinski del izdelave spletne strani. Predstavili smo prednosti, zakaj smo se za to orodje odločili. V drugem sklopu smo predstavili celoten proces izdelave spletne trgovine od načrtovanja do realizacije.

Pri načrtovanju smo opisali raziskave vzorcev in pravil oblikovanja, ki smo jih upoštevali. V tem sklopu smo predstavili sestavo načrta in vsebino spletne trgovine ter postopek namestitve in priprave okolja WordPress.

Pri realizaciji smo predstavili, kako smo vse vire implementirali v svoje delo in katera pravila smo upoštevali pri izdelovanju spletne trgovine. S končanim diplomskim delom je bila spletna trgovina www.vulcana.art pripravljena za objavo na spletu.


Grafična podoba spletne strani:

 

Diplomsko delo Matic Hauptman

PDF

Diplomsko delo Matic Hauptman

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.