Prehod iz protokola IPv4 na protokol IPv6

Sistemsko inženirstvo

Študent: Boštjan Sternad

Boštjan Sternad je diplomant Višje strokovne šole Academia, program Informatika - modul Sistemsko inženirstvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal marca 2023.

PDF

Diplomsko delo Boštjan Sternad

Internet in informacijska tehnologija sta v vsakodnevnem življenju tako rekoč nenadomestljiva in sta se že skoraj čisto implementirala v naše okolje. Hiter način življenja zahteva tudi uporabo vedno hitrejših in boljših naprav, ki nam niso le v pomoč pri delu, ampak jih vse bolj uporabljamo za različne vrste nadzorovanja in kontroliranja našega bivalnega okolja.

Predstavljajmo si, kako bi potekal naš vsakdan brez interneta, elektronske pošte, mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov, tablic in podobnih pametnih naprav. Verjetno bi rekli, da je to nemogoče oziroma nepredstavljivo.

Razvoj tehnologije ima vsekakor močan vpliv na naše okolje, tako delovno kot življenjsko in tega ne moremo in tudi nočemo ustaviti. Četudi se umaknemo v manj razvito okolje brez vseh teh naprav in pripomočkov, nas slej kot prej sreča dejstvo, ko vsaj nekaj od tega potrebujemo ali si zaželimo.

Ljudje smo družbena bitja in imamo zato v sebi vcepljeno to, da ne zmoremo živeti v osami, odrezani od sveta. Informacijska tehnologija pa nam ravno slednje omogoča, to povezovanje, druženje, komuniciranje.

V diplomskem delu bom prikazal prehod iz protokola IPv4 na protokol IPv6 za OŠ Miklavž na Dravskem polju. Ravno v času pandemije COVID-19, se je v vseh šolah pokazala potreba po čim boljši povezljivosti in komunikaciji preko interneta.

Največji ponudniki povezovanja preko interneta že kar nekaj časa podpirajo IPv6 internetni protokol, ki je ravno zaradi svoje varnosti in stabilnosti bolj primeren kot protokol IPv4. Čeprav znotraj samega Eduroam sistema v šoli IPv6 protokol že delno uporabljamo, je v večjem delu vseeno v uporabi protokol IPv4.

Največja težava, ki jo IPv4 povzroča je predvsem varnost povezovanja računovodstva preko oddaljenega namizja na strežnik z občutljivimi podatki.

Varnostno pomanjkljivost samega povezovanja zato rešujemo preko zavoda Arnes, ki preko odpiranja in zapiranja posameznih povezovalnih internetnih kanalov (ang. port) omogoča oz. onemogoča neželene vdore v lokalno šolsko omrežje.

Prav protokol IPv6 s svojimi vgrajenimi mehanizmi take in podobne internetne napade preprečuje in je zato zelo smotrna izbira primernega internetnega protokola.


 

Diplomsko delo Boštjan Sternad

PDF

Diplomsko delo Boštjan Sternad

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X