Primerjava obstoječega razpisa Eko sklada 67SUB-OBPO19 z razpisom 41SUB-OBPO16

Gradbeništvo

Študent: Matej Milovanovič

Matej Milovanovič je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal decembra 2021.

PDF

Diplomsko delo Matej Milovanovič

Diplomsko delo obravnava primerjavo obstoječega razpisa Eko sklada 67SUB-OBPO19 z razpisom 41SUB-OBPO16. Oba razpisa ponujata nepovratno finančno spodbudo za investicijo v ukrep, ki povečuje energetsko varčevanje stavb.

Energetsko varčevanje stavb se lahko poveča s toplotno izolacijo fasade (oba razpisa), toplotno izolacijo strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru (oba razpisa), optimizacijo sistema ogrevanja (oba razpisa), toplotno izolacijo tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom oziroma kletjo (obsega le razpis 67SUB-OBPO19) in vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka (obsega le razpis 67SUB-OBPO19).

Kadar govorimo o toplotni izolaciji fasade, dejansko mislimo obnovo fasade z dodatno toplotno izolacijo.

Faze dela namreč vsebujejo tako sanacijo obstoječe fasade, ki ponekod že zamaka oziroma povzroča močne toplotne mostove, dodajanje toplotne izolacije in vsekakor tudi nov zaključni sloj, ki funkcionalno nadomesti prvotni omet in da stavbi končni videz.

Z optimizacijo sistema ogrevanja pa je mišljeno hidravlično uravnoteženje sistema ogrevanja. S takšnim uravnoteženjem dosežemo enak dotok toplote do vseh grelnih teles ne glede na to, v katerem nadstropju stavbe ležijo.

S hidravličnim uravnoteženjem se rešuje tudi neenakomeren pretok po skupnih vertikalnih ceveh, kar velikokrat privede do šumenja in pokanja po ceveh. Nenazadnje pa s hidravličnim uravnoteženjem dosežemo tudi prihranek pri ogrevanju.

Poleg zmanjševanja stroškov ogrevanja pa je po mojem mnenju na žalost velikokrat spregledana vgradnja rekuperacije, ki dejansko aktivno vpliva na zrak, ki ga dihamo v bivalnih prostorih.

Četudi sta si razpisa na prvi pogled podobna, je treba priznati, da je nov razpis z zahtevo po projektu za izvedbo (v nadaljevanju PZI) in nadzorom nad izvedbo, s spremembami zahtevane debeline izolacije in novo subvencijo za izolacijo kletnih prostorov, precej spremenil odločanje, za kateri ukrep se bo odločil investitor.

Skozi diplomsko delo ugotavljam, da se je z novim razpisom Eko sklada investicija v ukrep, ki povečuje energetsko varčevanje stavb, pocenila in hkrati izboljšala v kakovosti v primerjavi z investicijo v okviru prejšnjega razpisa.

Ukrepi v toplotno izolacijo fasade, optimizacijo sistema ogrevanja in obsežno energetsko sanacijo stavbe se z novim razpisom dejansko še bolj spodbujajo kot v preteklosti, po drugi strani pa razpis še vedno ni optimalen glede izolacije strehe in kletnih prostorov.

Diplomsko delo Matej Milovanovič

PDF

Diplomsko delo Matej Milovanovič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X