Priprava dnevnoinformativne televizijske oddaje

Video produkcija

Študent: Domen Mlakar

Domen Mlakar je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija - modul Video produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal avgusta 2022.

PDF

Diplomsko delo Domen Mlakar

V diplomskem delu je opisana celovita priprava dnevnoinfomativne televizijske oddaje. Podane so informacije vse od značilnosti pa do post produkcijskega procesa.

Dnevnoinformativna televizijska oddaja je nastala iz želje po tem, da se preizkusim ne samo v snemanju in montaži, ampak tudi v vlogi grafičnega oblikovalca in tonskega mojstra. Gre za nadgradnjo mojega obstoječega znanja.

Pri projektnem delu mi je pomagala Ptujska televizija – PeTV. Vlogo novinarja v tem diplomskem delu je dobil profesionalni novinar David Breznik. David se je dogovoril za terene in sestavil kratek scenarij dogajanja.

Dnevnoinformativno televizijsko oddajo sem poimenoval Sveže novice na svoji izmišljeni televiziji poimenovani DMTV.

Oddaja je sestavljena iz uvodne špice, napovedi, televizijskih prispevkov, zaključne špice. V oddaji so štiri napovedi in štirje televizijski prispevki.

Proces nastajanja oddaje je bil sestavljen iz standardnih faz video produkcijskega procesa, to je pred produkcija, produkcija in post produkcija. Tekom naloge sem uspel realizirati vse cilje in prav tako sem potrdil vse zastavljene hipoteze.

Naloga potrjuje, da je studijsko delo hkrati zelo raznoliko od terenskega in hkrati se z njim povezuje.

Dnevno-informativna oddaja traja skoraj 14 minut. V oddaji so štirje televizijski prispevki. Prvi prispevek je vezan na prizidava z rekonstrukcijo in energetsko sanacijo Osnovne šole Mladika – 2. faza. Drugi prispevek je prostovoljno gasilsko društvo Podvinci.

Tretji prispevek so 14. rimske igre. Četrti prispevek so Konservatorsko-restavratorki posegi. Snemanje je trajalo pet dni, medtem ko je celoten proces trajal mesec in pol. V mesecu in pol sva se z novinarjem uspela uskladiti.

Novinar je nato poiskal te terene in naredil scenarij. Nato sva šla snemat na teren, nakar je sledilo snemanje v studiu. Montaža je zaradi dobrega  scenarija potekala brez večjih komplikacij.

Proces celotnega postopka dnevnoinformativne oddaje nam pomaga razumeti kako, na kakšen način in kakšne so značilnosti priprave dnevnoinformativne televizijske oddaje. Skozi proces ugotovimo, da za kvalitetno vsebino potrebujemo veliko večjo ekipo kot sta to le novinar in snemalec oz. montažer-snemalec.


Posnet oddaje Sveže novice si lahko ogledate v spodnjem videu:

Diplomsko delo Domen Mlakar

PDF

Diplomsko delo Domen Mlakar

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X