Sanacija betonskega tlaka in izvedba protizdrsnega sistem na primeru AC Baza Hrušica

Gradbeništvo

Študent: Uroš Belšak

Uroš Belšak je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal septembra 2021.

PDF

Diplomsko delo Uroš Belšak

Protizdrsni sistemi tlakov so ena izmed posebnih vrst talnih oblog, ki so namenjene točno določeni potrebi uporabnika. Poleg kakovostne talne obloge je pomembna tudi izvedba ustrezne priprave podlage, ki zagotavlja ustrezen oprijem, nosilnost, abrazivno odpornost in zatesnjenost.

Različni protizdrsni sistemi in nejasni normativi med uporabniki večkrat povzročajo zmedo. Ta se največkrat navezuje na samo grobost podlage in nujnost pripravljalnih del.

V diplomskem delu skladno z opisano problematiko poskušam predstaviti tlakarska dela kot panogo v sklopu zaključnih gradbenih del, ki zaradi svoje široke uporabnosti ponuja mnogo več, kot je poznano povprečnemu uporabniku.

V prvem delu se tako posvečam talnim sistemom in njihovi osnovi – smolam. Epoksi, poliuretanske, metil metakrilatne ali poliestrske smole so temelj vsakega tlaka in na podlagi njihovih lastnosti in možnosti modifikacij se odločamo glede uporabnosti v določenem okolju.

Na objektu se mnogokrat srečamo s problemom napačnega podajanja informacij. Uporabniki se v pričakovanju kakovostne talne obloge premalokrat zavedajo pomembnosti stanja betonske podlage.

V diplomskem delu del pozornosti namenim sami pripravi podlage, izvedbi nujno potrebnih predhodnih sanacij in zaključkov, pozornost pa namenim tudi normiranim sistemom kontrole, s katerimi preverjamo kakovost opravljenih del.

Pozornost tako namenim merjenju prisotnosti vlage v betonski konstrukciji in zraku, oprijemnem testu (angl. Pull off test) in različnim metodologijam merjenja protizdrsnosti.

Kot predstavitev kakovostno izvedenega protizdrsnega sistema v nadaljevanju predstavim izvedbo protizdrsnega sistema na objektu DARS – ACB Hrušica, kjer je bil v garažah in delavnicah izveden epoksi protizdrsni sistem po sistemu Multilayer.

V osrednjem delu diplomskega dela predstavim različne sisteme protizdrsnih tlakov, zakonodajo in metodologijo meritev ter na podlagi angleške študije opravim primerjavo različnih protizdrsnih sistemov na suhi in mokri podlagi.

Izsledki opravljene študije so pokazali, da je protizdrsni sistem s posipi kremenčevega peska še vedno najboljša rešitev v zahtevnih pogojih, kjer se izmenjujeta režima suhe in mokre podlage.

Protizdrsni sistemi z uporabo aditivov, kosmičev ali modificiranih poliuretanskih premazov pa so se pokazali kot rešitev za protizdrsno nezahtevne objekte, ki niso konstantno izpostavljeni prisotnosti vode ali nečistoč.

Diplomsko delo Uroš Belšak

PDF

Diplomsko delo Uroš Belšak

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.