Tehnike snemanja adrenalinskih športov

Video produkcija

Študent: Alen Borak

Alen Borak je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija - modul Video produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal aprila 2024.

PDF

Diplomsko delo Alen Borak

V diplomski nalogi se ukvarjam z razumevanjem in celovitim pregledom snemalnih praks, ki so ključne pri snemanju adrenalinskih športov. Teoretični del naloge temelji na preučevanju zgodovine športnih filmov, s poudarkom na razvoju adrenalinskih športov ter njihovi vlogi v filmski umetnosti.

Nadalje je podana podrobna analiza raznoličnih snemalnih tehnik, ki se uporabljajo pri posnetkih adrenalinskih aktivnosti. Razčlenjene so njihove specifične lastnosti in pristopi k uporabi ter vpliv na končno vizualno doživetje.

Pri tem je osrednja pozornost namenjena  širokemu naboru kamer in opreme, podrobneje so predstavljene njihove zmogljivosti in praktična uporabnost v različnih okoljih in razmerah pri snemanju adrenalinskih športov.

Naloga obsega tudi raziskave sodobne tehnologije in inovacij na področju snemanja adrenalinskih športov, pri čemer so izpostavljene napredne metode in orodja, ki bodo morda oblikovala prihodnost na omenjenem področju. Vključene so lastne izkušnje in spoznanja avtorja, pridobljena med snemanjem, s čimer je dopolnjen teoretični del ter povezan praktični vidik izvedbe snemanja.

V praktičnem delu je opisan celoten proces snemanja promocijskega videa za društvo BSX Maribor in Quiksilver Big AirNightSession v Kranjski Gori. Pri tem je izpostavljena predstavitev izvedbe, predstavljeni so uporabljeni pristopi in posebej tehnologija (kamere GoPro, sistemi Crane, kamere RED, Quadrocopterji, kamere DSLR, Skycam) ter integracija le-te za večjo učinkovitost pri snemanju adrenalinskih športov.

Preizkušena je tudi gledljivost dveh različnih konceptov videoposnetkov – stacionarnih in akcijskih videov. Na podlagi več mesecev trajajoče analize so strnjene ugotovitve glede gledanosti oziroma popularnosti tovrstnih videoizdelkov.

S celovitim pregledom teoretičnih konceptov, na podlagi praktičnih izkušenj in širino obravnavanih tematik je omogočeno poglobljeno razumevanje ter celovita predstavitev kompleksnosti snemanja adrenalinskih športov. Zavedajoč se nenehnega razvoja tega področja je ponujen vpogled v trenutno stanje ter njegove potenciale za prihodnji razvoj v filmski industriji.


Izdelek študenta si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Diplomsko delo Alen Borak

PDF

Diplomsko delo Alen Borak

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X