Uporaba kriptovalut v Sloveniji

Računovodja

Študent: Andreja Zemljič

Andreja Zemljič je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Ekonomist - modul Računovodstvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjala avgusta 2022.

PDF

Diplomsko delo Andreja Zemljič

V diplomskem delu je predstavljena tematika kriptovalut z raziskavo o uporabi kriptovalut v Sloveniji. Razlog za izbrano temo je lastni interes oziroma zanimanje za to področje.

V nalogi je podrobno predstavljeno, kako se pridobivajo kriptovalute, kaj pomeni tehnologija veriženja blokov, kakšne vrste digitalnih denarnic poznamo in za kakšne namene jih uporabljamo. Primerjala sem sistem digitalnih valut z denarnim sistemom in s kreditnimi karticami.

Predstavljene so vrste kriptovalut in najpogosteje uporabljeni pojmi, opisanih je tudi nekaj priljubljenih kriptovalut. Preučila sem še vidik varnosti in tveganj pri poslovanju s kriptovalutami.

Obravnavan je tudi računovodski vidik uvrstitve kriptovalut med računovodske izkaze, obdavčitev kriptovalut v izbranih državah po svetu in obdavčitev v Sloveniji. Raziskovalni del temelji na anketi o poznavanju, zaupanju in uporabi kriptovalut.

V povezavi s temo spremembe na delovnem mestu je opisana morebitna vključitev kriptovalut v bančni sistem in kakšen bi bil s tem doprinos.

Kriptovalute so digitalna sredstva, ki delujejo popolnoma neodvisno od države in ne obstajajo v fizični obliki. Imajo izredno veliko volatilnost, ki prinaša za seboj velike dobičke in velike izgube. Celoten sistem je decentraliziran, kar pomeni, da ni odvisen od bančnih ali katerihkoli drugih vladnih organizacij.

Temelji na zaupanju, za izvajanje transakcij pa poskrbi veriga posameznikov, ki so si med seboj enakovredni. Tehnologija, ki se uporablja za izvajanje transakcij, se imenuje veriženje blokov oziroma »blockchain«.

Novi kovanci nastajajo v procesu rudarjenja, pri čemer so rudarji za svoje delo tudi nagrajeni. Za ta proces je potrebno ogromno energije za zmogljivo računalniško opremo. Kriptokovance lahko hranimo v različnih digitalnih denarnicah, za katere je ključno, da ne pozabimo gesel za dostop, saj s tem izgubimo dostop do sredstev.

Digitalne denarnice so lahko dovzetne za vdore in kraje. Izvajanje plačil je s pogleda povprečnega uporabnika nezahtevno. Glavna razlika je v ozadju izvedbe transakcije, kjer ni vpletenih toliko posrednikov kot pri plačilu s kreditno kartico.

Obdavčitev kriptovalut se od države do države razlikuje. V nekaterih državah so kriptovalute v celoti neobdavčene, kar predstavlja pravo oazo za kripto vlagatelje.

Iz ankete sem prišla do zaključka, da je poznavanje in uporaba, ali poslovanje s kriptovalutami, dokaj dobro, glede na to, da možnost uporabe kriptovalut pri plačevanju v fizičnih in spletnih trgovinah še ni precej razširjena.

Diplomsko delo Andreja Zemljič

PDF

Diplomsko delo Andreja Zemljič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.