Uporaba virtualne resničnosti za izboljšanje faze načrtovanja in gradnje stavb

Gradbeništvo

Študent: Blaž Kolar

Blaž Kolar je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Gradbeništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal avgusta 2022

PDF

Diplomsko delo Blaž Kolar

V zadnjih desetletjih je gradbena industrija postala kompleksnejša, še posebej pri velikih projektih. V gradbeni industriji je potrebnega veliko znanja za ustrezno optimiziranje časa in stroškov projekta.

Cilj diplomskega dela je analizirati implementacijo sodobne tehnologije, kot sta informacijsko modeliranje gradenj (BIM) in virtualna resničnost (VR) v gradbeništvu, ter izzive za pretvorbo modelov BIM v virtualni model z uporabo virtualnega resničnostnega okolja.

V virtualnem okolju lahko stranka in projektna ekipa enostavno razumeta projekt, pri katerem so potopljeni v virtualni model objekta.

Model v virtualni resničnosti se lahko uporabi za izboljšanje usklajevanja med različnimi strankami, zagotovi zanesljiv vir informacij, simulira proces gradnje in predvideva potencialne težave v različnih fazah projekta.

VR lahko zagotovi boljšo produktivnost v vseh fazah graditve objekta. Lahko izboljša gradbeni projekt v fazah načrtovanja, gradnje, obratovanja in planiranja. Virtualno okolje lahko v fazi načrtovanja pomaga naročniku in ostalim udeležencem razumeti projekt brez inženirskega predznanja.

Stranka lahko sodeluje pri iskanju rešitev in oblikovnih alternativ zaradi razumevanja postopka načrtovanja. Pri gradnji lahko virtualni model pripomore k večji agilnosti deležnikov in večji učinkovitosti projekta, da se prihranita čas in denar, prav tako se je mogoče izogniti konfliktom med gradnjo.

Diplomsko delo je osredotočeno na proučevanje obstoječih raziskav in nekdanjih študijskih primerov ter na programsko opremo BIM, ki predstavlja prednosti uporabe VR-ja v gradbeništvu.

Ugotovitve diplomskega dela zagotavljajo načrt za izboljšanje implementacije VR-ja v gradbeništvu v širokem razponu. Naloga lahko tudi služi kot podlaga za adaptacijo VR-ja v gradbeno podjetje, za fazo projektiranja ali gradnje.


Diplomsko delo Blaž Kolar

PDF

Diplomsko delo Blaž Kolar

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

Close

Vas zanima študij pri nas?

Izpolnite spodnji obrazec za prijavo v program. V roku enega dneva vam bomo posredovali vse potrebne informacije o vpisu.
  • Vaši osnovni podatki

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Close

Newsletter

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.