Vpliv in uporaba barv pri tisku embalaže za živilsko industrijo

Grafično oblikovanje

Študent: Staš Belej

Staš Belej je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal februarja 2023.

PDF

Diplomsko delo Staš Belej

Tema diplomske naloge je vpliv barv v živilski industriji, kar zajema vse od ideje za oblikovanje do samega izdelka na policah trgovine. Barve in embalaža so prvi stik opazovalca s produktom in ga lahko že v začetku prepričajo ali odvrnejo.

V teoretičnem delu se dotaknemo osnov barv in kako jih zaznavamo. Definiramo njihov pomen, simboliko in lastnosti, pri čemer dajemo poudarek na njihov učinek v povezavi s hrano. V nadaljevanju ugotavljamo pomembnost pravilne uporabe barv, da z našimi dizajni ne sporočamo opazovalcem napačnih informacij, saj jih lahko to hitro odvrne od nakupa izdelka.

Da smo izvedeli, kaj katera barva predstavlja in simbolizira, smo se morali vrniti nazaj v zgodovino. Skozi celotno zgodovino človeštva so se razvijale nekakšne stigme, asociacije in pogledi, povezani z barvami. To je prva stvar, ki jo vidimo. Barvo povežemo s čustvi.

Kasneje so se barve začele razlagati s pomočjo različnih sistemov, kot je na primer Cielab. Pri sistemih numerično ali s točko označimo točno želeno barvo in s tem zagotovimo, da je barva enaka pri vseh uporabnikih.

Poleg barvnih sistemov je potrebno razumeti tudi barvne modele kot so RGB in CMYK, ki sta zelo pomembna pri tisku. Sestavljata raster in na njem temeljijo vse tehnike tiska, tehnološki procesi ter procesi priprave za tisk.

Bolj podrobno bomo obravnavali flekso tisk, ki je najpogosteje uporabljen pri tisku za živilsko industrijo in na fleksibilne embalaže. Delimo ga na površinski in kaširan tisk.

Po teoretičnem delu preidemo na praktični del; na izdelavo barv in vse faktorje v proizvodnji, na katere moramo biti pozorni. Iz ekološkega vidika dodamo še, kako pravilno skladiščiti in ponovno uporabiti barve, nove tehnike tiska in vrste barv, ki so okolju prijaznejše in povzročajo manj emisij.

Poleg procesnih barv se v proizvodnji uporablja in izdeluje veliko pantonov, ki se namešajo in merijo s pomočjo pantonskih lestvic.

Za raziskovalni del smo izdelali anketo o vplivu barv na kupce v trgovini. Po vseh zbranih informacijah, teoretičnem ter praktičnem delu smo izdelali dodatni diplomski izdelek, to je oblikovanje logotipa, večih sleeve rokavčkov za pločevinke piva vrste seltzer in temu pripadajoče promocijske materiale, kot so raznorazni mockupi, vizitke in oglasi družbenih omrežij.

Za enega izmed dizajnov smo naredili še separacijo barv in simulacijo zaključnega premaza – mat laka.


Diplomsko delo Staš Belej

PDF

Diplomsko delo Staš Belej

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X