Vpliv umetne inteligence na vizualno kulturo

Video produkcija

Študent: Robert Vogrinec

Robert Vogrinec je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija - modul Video produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjal januarja 2024.

PDF

Diplomsko delo Robert Vogrinec

V diplomski nalogi “Vpliv umetne inteligence na vizualno umetnost” raziskujem vznemirljiv svet srečanja umetnosti in umetne inteligence ter kako ta interakcija spreminja način, kako razumemo in ustvarjamo vizualno umetnost.

Naloga prinaša globok vpogled v to, kako umetniki in vizualni ustvarjalci zabavnih industrij uporabljajo napredne UI-algoritme, da bi razširili svojo ustvarjalnost in presegli meje tradicionalnih umetniških področij. Vprašanje, ali UI lahko postane ustvarjalec, bo vzpostavilo živahno razpravo o vlogi umetnika kot soustvarjalca s strojem. Raziskoval bom, kako uporaba UI vpliva na percepcijo vizualne umetnosti in kako gledalci dojemajo in interpretirajo dela, ki jih je ustvaril umetnik v sodelovanju s strojem.

Skozi celotno diplomsko nalogo bo jasno, da je vpliv umetne inteligence na vizualno umetnost tako razburljiv kot tudi izzivalen. Naloga ponuja bogato razumevanje tega kompleksnega odnosa med človeško ustvarjalnostjo in tehnološkim napredkom, ter poudarja, da se z združitvijo umetnosti in umetne inteligence odpirajo neskončne možnosti za ustvarjanje in izkušanje vizualnih umetniških del.

Raziskal sem preteklost, sedanjost in prihodnost razvoja umetne inteligence, saj je brez velike slike, dojemljivost navadnega smrtnika v odnosu z najnaprednejšo tehnologijo na svetu skoraj vedno v zaostanku. S poglobljenim pregledom umetniških del, ustvarjenih z uporabo UI-algoritmov, bo naloga raziskala tudi etične dileme, povezane z umetno inteligenco v umetnosti in vprašanje avtorskih pravic v kontekstu umetniškega sodelovanja s stroji.

Poleg tega bom proučil vpliv UI na oblikovanje umetniških trendov in kako tehnološki napredek oblikuje estetiko in koncepte, ki prevladujejo v sodobni vizualni umetnosti. Raziskava bo prav tako poudarila vlogo UI pri demokratizaciji umetnosti, saj omogoča širšemu krogu ljudi, da izražajo svojo kreativnost in ustvarjalnost, ne glede na tradicionalne umetniške veščine.

Razprava bo zajela tudi morebitne izzive, ki se pojavljajo pri integraciji UI v ustvarjalni proces, vključno s tehničnimi težavami, in kako ti izzivi vplivajo na končni umetniški izdelek. Proučil bom tudi odzive umetniške skupnosti in javnosti na umetnost, ustvarjeno z uporabo UI, ter kako se spreminjajo percepcije umetnika in umetniške vrednosti v tem kontekstu.

Naloga bo prav tako naslavljala vprašanje, kako umetnost, ustvarjena s pomočjo UI, komunicira s tradicionalnimi umetniškimi koncepti, kot so izvirnost, avtentičnost in subjektivnost.


Reklamni video z naslovom “VRANA” si lahko ogledate na spodnji povezavi:

 

 

Diplomsko delo Robert Vogrinec

PDF

Diplomsko delo Robert Vogrinec

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X