Zasnova in tehnologija izdelave orodja za vlek

Strojništvo

Študent: Gašper Kregar

Gašper Kregar je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal v marcu 2024.

PDF

Diplomsko delo Gašper Kregar

V tem diplomskem delu je predstavljen celoten proces od zasnove do izdelave končnega produkta. Podjetje Kovinarstvo Peter Porenta, s. p., se je z nakupom CNC rezkalnega obdelovalnega centra v aprilu 2023 osredotočilo na svojo lastno proizvodnjo orodij.

S tem korakom je nastala potreba po razvoju nove tehnologije obdelave, prilagojene specifičnim materialom.

Metode obsegajo deskripcijo, kompilacijo, primerjalno metodo, dedukcijo in sintezo. Cilji diplomskega dela so: optimizacija orodij za izdelavo končnih izdelkov, zmanjšanje proizvodnih faz in raziskava različnih tehnologij obdelave kovin.

Poseben poudarek je na prilagajanju tehnologije glede na lastnosti uporabljenih materialov. Podrobno je opisano 3D modeliranje orodja z uporabo SolidWorks, vključno s specifikacijami posameznih komponent, kakor so osnovne plošče, matrica, drsnik, zunanji nož in drugi deli. Poudarek je tudi na prilagoditvi oblikovanja za dve vrsti orodij, za orodje za vlek in za orodje za izsek. Izbira materialov za orodja temelji na njihovih fizikalnih in ekonomičnih lastnostih.

Orodno jeklo 1.2379 se uporablja za ključne komponente zaradi visoke trdote in obrabne obstojnosti, medtem ko so druge komponente izdelane iz različnih materialov, kakor je aluminij 5083, zaradi specifičnih lastnosti, to sta nizka trdota in odpornost na korozijo.

Opisane so različne tehnologije: struženje, rezkanje, vrtanje, brušenje in žična erozija. Vsaka tehnologija je izbrana glede na svojo primernost za posamezne vidike izdelave orodja. Praktična uporaba različnih tehnologij je prikazana pri izdelavi orodij.

Poudarek je na uporabi CNC obdelovalnega centra in na kombinaciji z drugimi obdelovalnimi tehnikami, kakor sta struženje in brušenje, ter na reševanju specifičnih izzivov, denimo pri zatikanju kosov. Diplomsko delo vključuje kontrolo orodja, sestavo, izdelavo kontrolnih risb, montažo na stroj in prve preizkuse.

Poudarjeni so korektivni ukrepi, ki so bili potrebni zaradi težav v procesu. Analizirani so časovni, finančni in kakovostni vidiki izbire tehnologij. Poudarek je na učinkovitem izkoriščanju strojnega parka, na optimizaciji stroškov in na zagotavljanju kakovosti izdelkov.

Diplomsko delo prikazuje pomembnost načrtovanja, analize in komunikacije pri izdelavi orodij. Projekt je prinesel dragocene izkušnje in poudaril vlogo CNC tehnologije v sodobni proizvodnji.


 

Diplomsko delo Gašper Kregar

PDF

Diplomsko delo Gašper Kregar

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X