Anja Muhič ob zaključku praktičnega izobraževanja na španski Mallorci

Grafično oblikovanje

Po avgustovskem članku, v katerem je študentka programa Medijska produkcija – modul grafično oblikovanje Anja Muhič delila svoje prve vtise ob začetku praktičnega izobraževanja v globalnem podjetju Acrew, sedaj ob zaključku le-tega z nami deli pridobljene izkušnje, spoznanja ter spomine študentskega življenja na Mallorci.


Odločitev za to izmenjavo je izhajala iz želje po večjem izzivu, ki presega občasna potovanja. V osnovi si je želela prvič dejansko preseliti, in možnost življenja v mestu je bila zanjo popolnoma nova izkušnja. Mallorca, s svojo živahno kulturo in čudovitimi pokrajinami, je nudila popolno kuliso za to preoblikovalno potovanje. Brez dvoma ima preselitev v tujino globok vpliv tako na osebno kot tudi na poklicno rast. Poglabljanje v drugo kulturo prinaša bogastvo izkušenj, izpopolnjuje jezikovne spretnosti in odpira vrata raznolikim poklicnim priložnostim. Še pomembneje, izkušnja spodbuja občutek popolne samostojnosti.

 

 

Anji to praktično izobraževanje ni bilo le poklicno prizadevanje; bila so vrata k številnim novim izkušnjam in nepozabnim spominom. Delo z Acrew jo je izpostavilo kompleksnostim načrtovanja dogodkov, marketinških strategij in specializiranemu svetu posadk na jahtah. Raznolikost nalog jo je izzvala, da se je hitro prilagodila in se učila, kar je pomembno prispevalo k njenemu naboru veščin. Delala je 5 dni tedensko, in njeno delo je obsegalo pripravo marketinškega gradiva, grafik za socialna omrežja, video vsebin za socialna omrežja, letakov, plakatov, promocijskega materiala in podobnih elementov. Oblikovanje vizualnih elementov, izbira barvne palete in postavitev besedila so le nekateri vidiki, ki so v njeni praksi zahtevali pozornost do najmanjših detajlov. Skozi svoje delo je spremljala stare grafike in se jih poskušala približati ter jih izboljšati.

Delo grafičnega oblikovalca vključuje izjemno poznavanje različnih orodij in programov za oblikovanje. Skozi delo je uporabljala programe Adobe, Photoshop, Illustrator, Premiere, Lightroom in InDesign. Med prakso je torej skrbela za celostno grafično podobo podjetja in tudi vizualno podobo dogodkov, ki jih je podjetje prirejalo. Naučila se je sodelovati tudi z drugimi oddelki v podjetju, sodelovala je pri projektih, ki so zahtevali fotografijo, video produkcijo, ter komunicirala z marketinškim oddelkom; saj je sposobnost usklajevanja z drugimi ekipami in razumevanje njihovih potreb ključna za uspešno izvedbo projektov.

 

“Mentorstvo, ki sem ga prejela med svojim izobraževanjem, je bilo neprecenljivo, oblikovalo je moj pogled in mi dalo nov vpogled, ki bo nedvomno vplival na prihodnje podvige. Čeprav sem se morala držati priročnika elementov celostne podobe, ki sem ga prejela na začetku izobraževanja, so mi nadrejeni še vedno nudili veliko svobode pri delu, kar mi je omogočilo izboljšanje kreativnih sposobnosti in boljše razumevanje uporabljenih programov.”

 

 

Projekte je morala dokončati tudi v določenem roku, pri čemer se je morala naučiti učinkovitega upravljanja dela v zastavljenem času. Vsak projekt, pri katerem je sodelovala, je postal priložnost za rast in nadgradnjo znanja. Povratne informacije o delu, ki jih je prejemala, so potrjevale zadovoljstvo s končnim rezultatom, kritike pa je sprejemala kot pozitivne napotke za naprej. Zaveda se, da je postala bolj disciplinirana in natančna na tem področju. Kljub že obstoječemu znanju angleščine je v praksi dosegla dodaten napredek, saj se je intenzivno in vsakodnevno izpostavljala komunikaciji v tem jeziku.

Celotno izkušnjo in preselitev na otok si bo poleg dela, ki ga je opravljala, zapomnila tudi po naslednjih stvareh: Mallorca ni le destinacija za sončenje in plaže, ampak tudi pravi raj za ljubitelje kulinarike. Prosti čas je izkoristila za raziskovanje lokalnih restavracij, kjer je poskusila tipične španske jedi, od tradicionalne paelle do svežih morskih sadežev. Očarala jo je tudi narava Mallorce, saj je vikende namenila pohajkovanju po slikovitih poteh in odkrivanju skritih zalivov. Obiskala je mnoge muzeje, stare cerkve in lokalne tržnice, kjer se je poglobila v zgodovino in kulturo otoka. Vso to odkrivanje pa bi seveda bilo veliko bolj dolgočasno brez druženja s prijatelji, ki jih je tam spoznala.

“Ne glede na to, kam greš, je povezovanje z ljudmi, ki delijo podobne interese, obogatitvena izkušnja. Izmenjava zgodb in skupna strast do področij nista bili le navdihujoči, ampak sta tudi nudili mrežo podobno mislečih posameznikov. Študentsko življenje na Mallorci je bilo več kot le praksa – bila je pustolovščina v vsakem pogledu.”

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X